Eritorbat de sodiu – E316

0

Eritorbatul de sodiu este un aditiv alimentar ce se utilizează în industria alimentară ca antioxidant sintetic. Mai poate fi găsit și sub denumirile izoascorbat de sodiu sau erisorbat de sodiu.

Acesta este solid, cristalin, solubil în apă și foarte puțin solubil în etanol.

Se obține printr-un proces în mai multe etape, prima fiind fermentarea hidrolizatului de amidon. După acest pas au loc mai multe etape ce implică diferiți compuși chimici, cristalizare, concentrare, filtrare, spălare, uscare etc.

mezeluriE316 este un izomer sintetic al E300 (vitamina C de sinteză). Acesta are o activitate biologică mult mai scăzută decât vitamina C.

De asemenea, este și sarea de sodiu a acidului eritorbic (E315).

Acesta este utilizat în alimente și pentru că reduce cantitatea de nitrozamine (substanțe cancerigene).

Efectele consumului de alimente ce conțin eritorbat de sodiu – E 316
În cazul oamenilor doza acceptată este de 6 mg / kg corp / zi.

Cantitatea maximă de E316 ce poate fi utilizată în produsele din carne (inclusiv pește și icre) variază în intervalul 500-1500 mg / kg de produs, în fucție de tipul produsului. Cea mai mare cantitate se poate utiliza în produsele din pește, inclusiv icre (1500 mg/kg).

În cazul studiilor efectuate pe animale s-a observat că eritorbatul de sodiu poate produce diaree destul de puternică ce poate dura aproximativ 24 de ore. Totuși, dozele utilizate în studiul respectiv au fost foarte mari.

Tot la doze foarte mari au fost observate și diferite leziuni la nivelul ficatului, rinichilor, vezicii urinare și splinei.

Dozele la care nu au fost observate efecte adverse variază între 0,6 grame și 1.3 grame/kg corp, în funcție de animalele care au fost utilizate în studii.

Nu este cancerigen, însă într-un studiu efectuat pe animale bolnave de cancer de vezică urinară a sprijinit dezvoltarea cancerului. În acest studiu E316 a fost comparat cu acidul ascorbic (vitamina C), cel din urmă nefavorizând dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Și în acest studiu au fost utilizate doze foarte mari.

Se pare că acesta nu influențează dezvoltarea intrauterină a fătului și nici mortalitatea la naștere.

Nu este recomandat copiilor pentru că nu se cunosc efectele adverse.

Nu au fost efectuate studii care să analizeze efectele cronice ale eritorbatului de sodiu (în urma consumului pe perioade lungi).

Acest aditiv poate fi și o sursă de metale grele.

Surse de E316
Eritorbatul de sodiu (E 316) se găsește în special în produse din carne (mezeluri, pește, icre) și în băuturi răcoritoare.

Surse
fda
efsa

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

and last modified on October 23rd, 2017 at 20:36,