Rodia (Punica granatum) este un arbust sau un arbore ce poate ajunge la aproximativ 9 metri. Este originară din Iran, dar se cultivă și în zona Mediteraneană, Asia, Africa și Europa.

Aceasta a fost utilizată ca medicament câteva mii de ani și de curând a primit titlul de super-aliment.

rodieScoarța, fructul, rădacina și coaja fructului sunt utilizate ca medicament în Asia și Orientul Mijlociu. Totuși, coaja fructelor, scoarța și rădacina conțin substanțe potențial toxice și produsele obținute din ele ar trebui evitate.

În medicina modernă sunt studiate efectele fructului și sucului obținut din acesta.

Efectele benefice ale rodiei
Rodia este bogată în polifenoli, în special taninuri și flavonoide. Aceasta are și un conținut ridicat de vitamina C, un singur fruct asigurând peste 40% din necesarul zilnic.

Sucul conține și o cantitate mică de aminoacizi, în special prolină, metionină și valină.

Sâmburii conțin aproximativ 18% ulei și mai conțin și substanțe similare estrogenului.

Pentru că este bogată în antioxidanți, multe persoane o consumă pentru prevenirea mai multor afecțiuni, inclusiv cancer.

Testele de laborator și pe animale au arătat că are efecte anticancerigene. Acestea constau în principal în încetinirea dezvoltării tumorilor și grăbirea distrugerii lor. Se pare că un alt mecanism constă în limitarea cantității de sânge ce ajunge la nivelul tumorilor (împiedică angiogeneza).

În cadrul testelor efectuate pe oameni, a avut efecte notabile în cazul persoanelor bolnave de cancer de prostată operate sau care au urmat radioterapie.

Pentru că rodia, extractul de rodie și alte produse obținute din aceasta pot interacționa cu tratamentul urmat, este necesar să vorbiți cu oncologul înainte de a le consuma.

În ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare se pare că sucul de rodie protejează vasele de sânge de acțiunea colesterolului și menține elasticitatea acestora, îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială sistolică cu 5-21%. Nu scade tensiunea arterială diastolică.

Alte studii au arătat că un consum constant de suc de rodie scade riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare și crește imunitatea.

Totuși, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cu certitudine care sunt efectele consumului de suc de rodie asupra sistemului cardiovascular.

Studiile au arătat că sucul și extractul de rodie au efecte benefice și în cazul persoanelor bolnave de osteoartrită, artrită reumatoidă și osteoporoză.

Alte efecte: antiinflamator, încetinește progresia bolii Alzheimer, îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare, antimicrobian și antidiabetic.

Administrare și doze
Pentru a obține efectele descrise mai sus dozele variază de la 50 ml de suc pe zi în cazul aterosclerozei la 240 ml în cazul cancerului de prostată.

Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Consumul de suc și de ulei este considerat sigur, inclusiv pentru copii. Cantitatea sigură este de 250-400 ml pe zi pentru suc (pentru cantități mai mari nu există date) și de maximum 4g / kg corp / zi pentru ulei.

În cazul copiilor nu este recomandată administrarea de extract de rodie fără consultarea unui medic specialist.

Consumul altor părți ale plantei nu este recomandat pentru că acestea pot fi toxice.

Dacă aveți diaree nu consumați suc sau extract de rodie.

Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de extract pentru că acesta poate conține substanțe dăunătoare. Sucul este sigur.

Produsele obținute din rodie pot interacționa cu medicamente precum cele utilizate pentru tensiune arterială, statine și wafarină.

Dacă urmați un tratament cu medicamentele de mai sus trebuie să consultați un medic specialist înainte de a consuma aceste produse.

Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com
examine.com
omicsonline.org

Print Friendly, PDF & Email