Propionat de calciu – E282
Propionatul de calciu este un aditiv alimentar utilizat în industria alimentară pentru extinderea termenului de valabilitate (conservant). Acest aditiv este obţinut industrial din acid propionic şi oxid de calciu.
Se găseşte şi în mod natural în alimente fermentate precum brânza maturată.
Efectele consumului de alimente ce conţin E282
Datele disponibile în ceea ce priveşte efectele propionatului de calciu sunt destul de puţine sau provin din studii neterminate sau cu erori.
Totuşi, au existat câteva studii realizate corect care au analizat efectele acestui aditiv alimentar asupra organismului.
Un efect ce merită a fi menţionat este iritarea mucoaselor sistemului digestiv. Acest efect este reversibil (dispare după încetarea consumului) si a fost observat la o cantitate de 2-3 ori mai mare decât cantitatea consumată zilnic de oameni.
În plus, propionatul de calciu poate produce în anumite cazuri alergii, intoleranţe, eczeme etc.
Nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi a femeilor însărcinate sau care alăptează.
E282 este suspectat şi de faptul ca produce migrene, însă acest efect nu a fost încă dovedit de cercetători.
Acest aditiv este şi o sursă suplimentară de metale grele şi pentru a evita orice efect negativ vă recomandăm să îl evitaţi.
Surse de propionat de calciu – E282
Este utilizat în mai multe tipuri de alimente, însă poate fi întâlnit cel mai des în produse de panificaţie unde are ca rol principal prevenirea mucegăirii.
Mai poate fi întâlnit şi în mezeluri, zer, alte produse lactate.
De asemenea, este utilizat şi ca fungicid pentru diferite fructe şi ca supliment alimentar pentru bovine.
Surse
europa.eu