Tripolifosfatul de sodiu este un aditiv alimentar anorganic. Acesta face parte din categoria trifosfaților, împreună trifosfatul  pentapotasic – E451 (ii), și se mai numește și trifosfat de sodiu sau tripolifosfat.

Se obține prin încălzirea unui amestec de fosfat disodic și fosfat monosodic.

Acesta este utilizat în industria alimentară ca stabilizator, emulsificator, conservant și sechestrant.

trifosfat de sodiu - e451 iEfectele consumului de alimente ce conțin E451 (i)
În alimente și în organism se transformă în fosfați mai simpli, similari celor prezenți în mod natural în alimente.

Totuși, chiar dacă fosfații sunt necesari organismului, o cantitate mare poate avea efecte negative asupra organismului, în special în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau cardiovasculare.

Spre deosebire de fosfații ce se găsesc în mod natural în alimente, cei rezultați din descompunerea tripolifosfatului de sodiu E 451 (i) se absorb mult mai bine și influențează vizibil cantitatea de fosfați din sânge.

Principalele efecte ale unui nivel crescut de fosfați în sânge sunt disfuncția endotelială, calcifierea vasculară, alterarea metabolismului fosfatului, accelerarea îmbătrânirii (îmbătrânirea pielii, atrofierea mușchilor etc.).

Aceste efecte au fost observate și în cazul persoanelor sănătoase, nu doar în cazul celor care suferă de afecțiuni renale și cardiovasculare. Accelerarea îmbătrânirii a fost observată în studiile efectuate pe animale.

De asemenea, trifosfatul de sodiu este și o sursă de sodiu.

Nu este permis în alimente destinate copiilor și sugarilor.

Surse de tripolifosfat de sodiu
E451 (i) se găsește foarte des în produse din pește, carne, pui și furaje. Mai este utilizat și în sucuri, produse fast food, lapte praf și brânzeturi (în special în brânza topită).

În afara industriei alimentare este utilizat în special în fabricarea detergenților, însă mai este folosit și în producerea ceramicii, pielărie, industria textilă, a cauciucului, substanțe utilizate pentru stingerea incendiilor, antigel etc.

Surse
nih.gov
wikipedia.org
academicjournals.org

Print Friendly, PDF & Email