Dieta alcalină – alimentele alcaline (alcalinizante) – acide (acidifiante)
pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea substanţelor, în acest caz a alimentelor. Acesta se măsoară pe o scală de la 0 la 14, alimentele cu pH 7 sunt neutre, cele cu pH sub 7 sunt acide, iar cele cu pH peste 7 sunt alcaline.
Fiecare unitate este mai mare sau mai mică decât unitatea superioară sau inferioară de 10 ori (după caz). De exemplu, un aliment cu pH 4 este de 10 ori mai acid decât un aliment cu pH 5 şi de 100 de ori mai acid decât un aliment cu pH 6. În sens invers, un aliment cu pH 8 este de 10 ori mai alcalin decât un aliment cu pH 7.
Viaţa pe pământ depinde de un control strict al pH-ului în celule şi în jurul acestora. Pentru a supravieţui, organismul uman trebuie să se menţină la un pH uşor alcalin de 7.35-7.45.
În funcţie de compuşii care sunt produşi în urma metabolizării alimentelor acestea pot avea un efect alcalinizant sau acidifiant. Astfel, fiecare aliment consumat influenţează temporar pH-ul organismului. Influenţa alimentelor acide sau alcaline asupra organismului este minoră şi de scurtă durată, organismul reuşind să refacă pH-ul optim aproape în toate cazurile.
Există şi afecţiuni ce diminuează capacitatea organismului de a reface pH-ul. De asemenea, vârsta este un factor important ce determină capacitatea organismului de a reveni la pH-ul normal.
Pot exista şi cazuri izolate în care consumul exagerat de alimente acide conduce la consumarea compuşilor alcalinizanţi şi la acidifierea organismului (acidoza metabolică).
Capacitatea unui aliment de a alcaliniza sau acidifia organismul nu este în strânsă legătură cu pH-ul efectiv al alimentelor. Aceasta depinde de compuşii rezultaţi după metabolizarea alimentelor. pH-ul efectiv al alimentelor poate fi văzut în acest articol.
Astfel, multe legume şi fructe acide au un efect alcalinizant asupra organismului. De exemplu, multe fructe si legume conţin citrat de potasiu care în organism se transformă în bicarbonat de potasiu, un compus puternic alcalinizant.
Alimente alcaline (alcalinizante)
Cele mai cunoscute alimente alcaline sunt: ceaiurile naturale, apa minerală, aproape toate legumele şi fructele, condimentele, leguminoasele, soia etc.
Alimentele acide (acidifiante)
Principalele alimente acide sunt: alimentele ce conţin zahăr adăugat, produsele lactate, alcoolul, cafeaua, carnea de toate tipurile, aproape toate cerealele, alune, nuci, ouă etc.
Un studiu realizat în 2012 prin care s-a efectuat o analiză complexă a literaturii ştiinţifice cu privire la dieta alcalină şi la alimentele alcaline a avut urmatoarele concluzii:
– nu există dovezi suficiente care să susţină faptul că o dietă alcalină previne osteoporoza;
– cantitatea prea mare de sare din alimentaţie poate dauna sănătăţii (osteoporoză, afecţiuni cardiace, pierderea masei musculare);
– cantitatea mare de legume şi fructe din dieta alcalină conduce la îmbunătăţirea raportului potasiu / sodiu şi astfel diminuează efectele negative ale sării de bucătărie;
– dieta alcalină stimulează producerea hormonului de creştere, ceea ce are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular şi asupra memoriei;
– dieta alcalină conduce la creşterea cantităţii de magneziu din organism;
– mediul alcalin poate creşte capacitatea medicamentelor utilizate pentru distrugerea celulelor canceroase (doar acele medicamente care necesită un pH mai mare).
Concluzii
Concluziile studiului nu cuprind foarte multe detalii prezente în conţinutul acestuia. Varianta scurtă a concluziilor studiului vă poate determina să urmaţi o dietă alcalină şi să evitaţi alimentele acide.
Concluzia generală a studiului care reiese din textul acestuia şi care nu este prezentată ca o concluzie generala (nu am înţeles de ce) este faptul că nu pH-ul alimentelor este esenţial ci faptul că dieta alcalină include alimente cu un conţinut mare de nutrienti (legume şi fructe).
Este cunoscut faptul că o alimentaţie bogată în legume şi fructe este foarte sănătoasă şi că un consum mare de produse alimentare procesate ce conţin zahăr, sare, aditivi etc. este dăunător. Coincidenţa este ca alimentele alcalinizante au şi un conţinut mare de nutrienţi.
Există şi foarte multe alimente acidifiante ce au un conţinut mare de nutrienţi şi care nu ar trebui eliminate complet din dieta dumneavoastră. De exemplu, sunt articole online care recomandă evitarea unor alimente “acide” precum merele, anumite fructe, fructe de padure şi legume, nuci, alune, carne (inclusiv carnea de peşte), produse lactate, ouă, cafea, doar pe baza faptului că acestea sunt acidifiante.
Eliminarea alimentelor enumerate în paragraful de mai sus şi urmarea unei diete alcaline stricte este o greşeală pe care nu ar trebui să o faceţi!
În plus, site-urile care promovează dieta alcalină au în general liste diferite de alimente acidifiante şi alcalinizante şi de aici puteţi deduce şi dumneavoastră că informaţiile nu sunt tocmai corecte.
Este demonstrat ştiinţific că alimentele enumerate mai sus sunt foarte sănătoase dacă sunt consumate cu moderaţie şi că o dietă strict vegetariană nu este sănătoasă.
În ceea ce priveşte dieta strict vegetariană, vegană sau cum doriţi să îi spuneţi au existat şi cazuri de deces, în special în cazul bebeluşilor. Nu vă forţaţi copilul să urmeze dieta dumneavoastră!
Dacă doriţi să alăptaţi trebuie să evitaţi dietele menţionate anterior pentru a nu afecta dezvoltarea copilului şi pentru a evita cazurile extreme. Dacă decideţi să nu urmaţi acest sfat măcar utilizaţi suplimente nutritive corespunzătoare.
Un alt aspect al dietelor menţionate anterior este faptul că foarte multe persoane care le urmează încearcă să producă imitaţii ale alimentelor consumate anterior (de origine animală), alimente mult mai daunatoare decat originalul (smântână vegetala, unt vegetal etc.).
Ceea ce vă pot spune este că persoanele care sugerează o dietă alcalină strictă nu au evaluat în mod corect cauzele beneficiilor unei astfel de diete. Acestea nu sunt produse de pH-ul alimentelor (un indicator minor) ci de nutrienţii conţinuţi de acestea.
Este normal ca o dietă bogată în legume şi fructe să aibă un efect pozitiv asupra organismului (nu contează pH-ul lor), însă nu trebuie evitate alimente “acide” precum produsele lactate, ouăle, alunele, nucile, migdalele, fructele de pădure sau peştele, aşa cum sugerează anumiţi “nutriţionişti” care susţin dieta alcalină.
Solul poate influenţa foarte mult conţinutul de minerale al fructelor şi legumelor şi astfel este inutil sa vă bazaţi alimentaţia doar pe nişte tabele generice găsite online.
Am observat şi câteva site-uri care recomandă în cadrul dietelor alcaline consumul a 75% alimente alcaline şi 25% alimente acide sau 60%-40%. Aceste recomandări pot fi corecte dacă alimentele acide fac parte din cele listate mai sus (migdale, ouă, lactate, carne de peşte etc.)
Recomandarea noastră este să aveţi o dietă bogată în fructe şi legume şi să nu eliminaţi complet alimentele de mai sus doar pe baza pH-ului. Toate alimentele trebuie consumate cu moderaţie sau eliminate în cazul în care suferiţi de afecţiuni ce pot fi agravate de acestea.
Moderaţia este esenţială şi în cazul “alimentelor minune” pentru că acestea conţin cantităţi mari de nutrienţi şi pot produce dezechilibre majore dacă sunt consumate în cantitate mare.
Dacă doriţi să vă ghidaţi şi după alcalinitate / aciditate încercaţi ca la fiecare masă să consumaţi atât alimente alcaline cât şi acide pentru a echilibra organismul.
Nu alegeţi alimentele doar după capacitatea lor de a alcaliniza / acidifia organismul! Principalele criterii după care trebuie să vă ghidaţi sunt cantitatea şi calitatea nutrienţilor, prospeţime şi modul în care au fost obţinute (ecologic / convenţional, neprocesate / procesare minimă / procesare intensă)!
4. Eu aş tăcea de nu aş şti familii reale care au exclus carnea şi produsele lactate din alimentaţia de zi cu zi, şi au crescut copii sănătoşi ei fiind vegani de la vârstă preşcolară. Eu inclusiv de la 12 ani nu consum carne şi de la 19 lactate şi alte alimente ce încurcă la asimilarea vitaminelor. M-am dezvoltat normal şi nu am avut probleme grave de sănătate.
Ba chiar mai mult, organismul elimină toxinele din corp prin coşuri, furuncul, transpiraţie (mai ales cea urât mirositoare), muci (indiferent dacă vorbim de eliminările din nas, gât sau vagin) şi altele. Dar anume de aceste eliminări eu, şi alţi adepţi ai modului de viaţă sănătos (alimentaţie fără produse de origine animală şi aromatizatori, coloranţi, mâncare prăjită în ulei, cu conţinut înalt de amidon, respectarea timpului de digestie şi produsele modificate genetic) am scăpat cu aproximativ 85% după ce am refuzat de mâncarea nesănătoasă.
Mi-a luat mult timp să găsesc toată lista de produse ce înlocuiesc carnea şi lactatele dar apoi am înţeles că majoritatea precum margarina şi fasolele în cantităţi mari au aceleaşi daune ca şi alimentele de care am refuzat.
Laptele din soia de exemplu după gust e cea mai aproape de lapte. Din acest lapte vegetal chiar poate fi preparat iaurt şi brînză , se înăcreşte şi formează cheaguri la fel ca cel de origine animală. Dar oricum acest lapte conţine fitoestrogeni, dar nici ei nu sunt atât de straşnici precum antibioticile, hormonii şi celule stomatice (puroiul din laptele vacilor bolnave de mastită care constituie după unele surse 5% într-o fermă , iar după alte surse 80% ,dar nu-i uimitor ca vacile să fie bolnave luând în vedere condiţiile în care sunt ţinute) ce se găsesc în lapte de origine animală. În afaară de laptele din soia mai e cel din orez, orz, cocos, migdale, cânepă (ce conţine un număr mare de aminoacizi necesari). Pot presupune că aceste istorii cu copii morţi din cauza veganismului sunt bârfe. Companiile farmaceutice fac miliarde profit din manipularea opiniei publice si inducerea fricii de boli.
1. Toţi copii până la o vârstă anumită nu consumă carne, ci doar laptele mamei lor.
Principala proteină fiind albumina. În laptele de vacă e cazeina, ce e mai greu de digerat pentru nou-născuţi, faţă de care unii chiar au alergie, organismul lor considerând-o străină. Laptele de om tot o conţine , dar după cum am mai spus în cantitate de 2-3 ori mai mică.
2. Dacă cauza e laptele femelei fără elementele necesare – după cum ştiu sunt multe alte surse de calciu şi fier şi aminoacizi şi vitamine decât cele din alimentele de origine animală, de asemenea ştiu că puţini oameni duc cont de dozele zilnice, şi văd că nu mor nici ei nici copii lor 🙂
În română e puţină informaţie, din păcate, nu a ajuns şi la noi să se publice destule articole, dar le mai găsesc din când în când, şi cele propuse de mine nu sunt toate. Mai sunt sute, dar în alte limbi – mii!
11 Motive pentru a înlocui laptele de vacă cu laptele vegetal
http://multicrudi.ro/beneficiile-laptelui-vegetal/
Mulțumesc pentru atenția acordată acestui subiect. Sunt putine persoane care se deranjează.
În anumite cazuri aveți dreptate, însă ceea ce doream să transmit este că nu susțin eliminarea lactatelor din alimentație. Nu susțineam să vă îmbuibați cu produse lactate ci să nu le excludeți.
Răspunsuri la ceea ce susțineți dumneavoastră se găsesc în articolele prezente pe acest site și ar fi destul de lungi comentariile.
Ceea ce doresc să vă spun că lactatele sunt totuși cele mai bune surse de calciu.
Sursă buna nu inseamnă doar cantitate, ci și biodisponibilitate, preț cat mai mic/ unitate, obișnuința utilizării în bucătărie (de ex. multă lume nu suportă tahini, aceste produse nu se gasesc peste tot, nu sunt chiar ieftine etc.), să fie practic consumul (nu este fezabil să consumi 50-100 g de mac sau susan pe zi), numărul de calorii/100 g sau/porție (de ex 1 l lapte integral 3,5% are 630 kcal, iar susanul are peste 550/100 g).
În plus, poate că dumneavoastră sunteți atent să mențineți un echilibru, însă foarte mulți din cei ce intră în lumea veganismului, vegetarianismului sau în orice extremă alimentară nu sunt și de aceea susțin că trebuie consumate și alimente de origine animală. Este de reținut și faptul că nici produsele vegetale nu reprezintă raiul pe pământ și că o alimentație bazată exclusiv pe vegetale poate produce destule efecte negative pe termen lung din cauza substanțelor chimice conținute de acestea sau de nutrienții lipsă/în cantitate redusă.
Ideea este că produsele lactate, animale în general, nu trebuie eliminate complet din alimentație ci doar consumate cu moderație în cadrul unei alimentații echilibrate.
Referitor la părinți iresponsabili http://www.i-nhs.com/inhs/diet-veganbaby.html
P.S – agar agar nu este ceva ce ar trebui să se regăsească într-o alimentație sănătoasă.
3. Fie e cum spuneţi, nu neg, dar după părera mea nu-i estetic, din punct de vedere biologic. Dar am şi la tema asta ce adăuga.
Lactoza (glucidul/carbohidratul/zahărul din lapte) – este importantă în alimentarea mamiferelor tinere. Precum şi organismul altor mamifere, organismul uman cu timpul încetează să producă lactază – enzimă care transformă lactoza în glucoză și galactoză.
Cantitatea de lactază scade pe parcursul maturizării, la toţi diferit, la unii scade puţin, iar la alţi indivizi apare intoleranţa faţă de lactoză, din cauza lipsei lactazei. Aici putem deduce că dacă nu suntem diabetici, nu facem abuz şi pe parcursul timpului nu a scăzut cu mult nivelul de lactază din organism (nu avem simptome de intoleranţă faţă de lactoză cum ar fi diarea, crampele abdominale, greaţă, balonare) păi putem consuma produse ce conţin lactoză.
Sigur că putem consuma!!! dacă nu sunt de ajuns alte zeci de motive de ce nu e atât de bun laptele cum se ştie. Des putem auzi că lactoza e bună pentru creşterea lactobacililor, ea fiind o bacterie de bază a florei vaginale şi în tractul gastro-intestinal, îndeosebi deoarece previne creşterea speciilor bacteriene patogene.
Cu toate acestea se uită de menţionat că hrana pentru aceste bacterii benefice sunt fibrele vegetale conținute în legume, fructe și cereale.Astfel lactobacilele din organismul nostru perfect se vor discurca şi fără lapte. Dar lactoza, ce nu va fi descompusă, va fi hrană pentru acele bacterii patogene cu care ea ar fi trebuit să lupte.
7 moduri in care lactatele iti fac rau!
http://www.asociatiaveganilor.ro/7-moduri-care-lactatele-iti-fac-rau/
2. Fiecare specie de mamifer produce lapte pentru proprii copii, iar continutul de proteine, grasimi, carbohidrati si minerale este specific pentru a asigura nutritia optima pentru un copil al acestei specii particulare. Laptele de la un elefant, tigru, leu de mare si vaca sunt fiecare diferite, iar toate acestea sunt diferite de laptele uman.
Despre caseină: Laptele calmează, da! Fiindcă cazeina e drog. Mai precis, casein în procesul de digestive se eliberează (eng.) casomorphins – opiate. Cel mai mult se află în caşcaval, probabil de asta majoritatea aşa de mult îl iubesc . Din păcate e simplă narcomanie.
În laptele omului tot persistă caseină dar în cantităţi mai mici(making up 80% of the proteins in cow’s milk and between 20% and 45% of the proteins in human milk).
Rolul acestor substanţe narcotice în lapte e de a întări relaţia între copil şi mamă. În natură acestă relaţie impune viţelul să se ţină mai aproape de mama sa, astfel până prinde puteri nu va fi mâncat prădători.
Caseina poate fi de vină în astfel de boli ca diabetul , boli cardiovasculare , schizofrenie , autism , cancer.
Altă problemă a laptelui e faptul că în lapte persistă hormoni de creştere, de câteva ori mai mulţi decât în laptele omului , şi nu-i uimitor de ce, viţeii cresc mai repede ca bebeluşii, şi conform unor surse dacă viţelul datorită acestui hormon creşte , păi unui matur îi poate provoca cancer.
Astfel, m-am confruntat în viaţa reală cu legătura dintre lapte şi cancer. Când citeşti ce scrie pe internet e una, dar acum când medicii din Germania i-au spus mamei unei prietene apropiate ce are cancer la sân să nu consume lapte şi lactate, ele fiind unul din factorii ce au stârnit tumoarea, nu mă face decât să cred că laptele la nimic bun nu duce.
LEGĂTURA DINTRE LAPTE ŞI CANCER
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/laptele-poate-cauza-cancer-rezultatele-unui-studiu-arata-ca-acesta-dauneaza-organismului-666293.html
Mai este informatie şi aici http://www.perfecte.ro/diet-health/laptele-o-sursa-de-sanatate-sau-de-cancer-afla-raspunsul.html – de fapt şi în multe alte surse.
Despre proteine este informaţie aici (în special despre cea din carne, nu din lactate) http://www.cristianmargarit.ro/2009/01/excesul-de-proteine/#sthash.Pr2e4PcZ.dpuf
1. Sunt surse de calciu mult mai bune ca lactatele – pe primul loc sunt seminţele de mac (în 100g – 144% din doza zilnică sau 167% – când sunt proaspete sau mai bine – încolţite, respectiv lăsate pe noapte în apă filtrată), apoi urmează seminţe de susan (147% – din cele proaspete şi 94% – în cazul celor uscate ce le găsim în magazine cel mai des – respectiv 1/4 cana de seminte crude de susan = 351 mg calciu), comparativ cu 1 cana lapte integral = 291 mg de calciu).
Semintele de chia sunt de 5 ori mai bogate in calciu decat laptele, reprezentand totodata o reala sursa de proteine vegetale. Sunt şi alte surse cum ar fi agar-agar, smochine, broccoli, spanac, pâinea din făină integrală, nucile, sucul de portocale, pătrunjel, mărar, rapiţă etc.).
Cum pot fi consumate mai uşor? din seminţe se prepară halva, făină, ulei (nerafinat), pastă (numită şi tahini), sos sau chiar seminţele întregi ce pot fi agăugate în toate mâncărurile de la cele dulci la cele sărate pentru a primi un gust minunat şi o doză zilnică de calcu 🙂 şi nu-i neapărat de mâncat cu căldările, e de ajuns doar 2 linguri pe zi.
Recomand totuşi seminţele măcinate fiindcă sunt mai uşor de consumat, şi se asimilează mai bine astfel.
Eu am nevoie de 1 minut pentru a prepara o pastă de susan, utilizând maşina pentru măcinat zahăr, mărunţesc direct în mâncare (cine are poate utiliza râșniță de cafea sau robotul de bucătărie ,probabil poate fi utiliză şi râşniţa pentru piper – dar nu dau garanţie). Recomand diversificare în alimente şi seminţe eco , încolţite , sau simplu – lăsate pe noapte în apă cu sare sau suc de lămâie (astfel li se înmulţesc vitaminele şi devin mai uşor de asimilitat).
Cât despre calciul din lapte sunt cercetări ce spun că din cauza proteinei din lapte se ridică aciditatea în stomac (ce duce la ulceraţii a pereţilor stomacului şi intestinelor) şi pentru a neutraliza această aciditate se utilizează calciul, fiindcă din toate mineralele îl avem cel mai mult în organism.
Bolnavii de ostioporoză cresc în ţările unde creşte şi industria produselor lactate. Ţările unde lactatele se consumă mai puţin nu e dezvoltată atât de tare osteoporoza.
Factorii importanţi pentru a menţine oasele în sănătate este sportul , plimbările sub soare , modul sănătos de viaţă, alimentarea corectă. Produsele rafinate (cum ar fi în primul rând zahărul) de asemenea „fură” din calciu.
VEZI ŞI: 5 ALIMENTE CARE CONŢIN MAI MULT CALCIU DECÂT BRÂNZA https://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/38421/vegetale-care-contin-calciu-surse-se-calciu.html
LA CE SUNT BUNE NUCILE ŞI SEMINŢELE, CUM ŞI DE CE TREBUIE ÎNMUIATE
https://viataverdeviu.ro/nucile-si-semintele/
De cand laptele unei alti specii decat omul este un element indispensabil vietii? 😀 care si contine o cantitate de proteina mai mare (triplu dacà nu gresesc) decat in laptele omenesc….nici un alt manifer nu se ocupa cu asa prostii)) amuzanta faza cu bebelusii:D
1. Este cea mai bună sursă de calciu.
2. Da conține de 3 ori mai multă proteină decât laptele uman (undeva la 4 grame/100 ml). Care este problema? Este o sursă destul de slabă de proteine. De exemplu carnea are aproximativ 20%.
3. Alte animale nu consumă din multe motive, inclusiv din cauza cerintelor nutritionale specifice ale acestora, din motive de comportament (de exemplu mama se desparte de pui destul de repede), nu este practic etc.
4. Ce este amuzant? Faptul că au murit copii din cauza părinților iresponsabili care i-au ținut pe diete vegane în primii ani de viață?
Puteti da o lista cu alimentele care au ph acid si care dupa consumare devin alcaline in organism?
Deoarece in tabelul din articolul “ph-ul alimentelor” toate alimentele (cu 3-4 exceptii) au ph sub 7, deci, sunt acide.
Va multumesc.
Sunt informatii despre alimentele care devin acide sau alcaline in organism si in acest articol. Voi incerca sa vad daca este disponibila o astfel de lista si voi completa articolul.
Multumesc f. mult pt. articol. Ar fi bine daca toata lumea ar scrie astfel, bine documentat si cu link-uri catre surse. Extrem de profesionist. Eu chiar sunt intr-un moment de cumpana, in care mi s-a recomandat sa mananc 80% alcalin, carne zero, doar peste de doua ori pe sapt. Fara oua, lapte, branza etc. Iar legumele doar la steamer sau gratar. Sau nepreparate 🙂
Va multumesc din nou.
Va multumesc! Nu stiu care este problema dumneavoastra, insa nu va recomand sa consumati produse crude (produse animale) pentru ca sunt foarte periculoase. Nu conteaza pH-ul lor (alcalin sau acid).