Sunt foarte puține persoane care încă nu au auzit de noile miracole ale medicinii numite probiotice. Se spune că acestea ar ajuta în tratarea multor probleme, cum ar fi constipația și diareea, prevenirea sau vindecarea gripei etc.

Probioticele există în mâncăruri, băuturi și suplimente nutritive. Ce sunt ele, chiar sunt medicamente minune, sunt sigure? La aceste întrebări voi încerca să vă raspund în acest articol.

Ilya Ilyich Mechnikov

Există câteva discuții în legatură cu definiția probioticelor și evident mai multe variante. Eu o să vă prezint definiția dată de FAO (Organizatia pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) care sună cam așa: “microorganisme vii, care, atunci când sunt administrate în cantități corespunzatoare, confera un plus de sănătate gazdei”.

Da, chiar sunt vii și majoritatea sunt bacterii. Multe persoane atunci când aud de bacterii se gândesc doar la ceva rau și la metoda prin care se poate evita contactul cu acestea. Deci de ce ați consuma bacterii vii?

Pentru că aceste bacterii, consumate în anumite cantități, sunt benefice. Aici este vorba de păstrarea echilibrului între bacteriile dăunatoare de la nivelul sistemului digestiv și cele bune. Menținerea acestui echilibru este un lucru foarte important pentru sănătatea noastră.

Pentru a înțelege mai bine de ce și cum ne ajuta probioticele ar trebui să știți că la nivelul tractului digestiv trăiesc aproximativ 400 de specii de bacterii. Mici cantități se gasesc în stomac și intestinul subțire, iar celelalte se găsesc la nivelul colonului. Această microfloră ne ajuta în digestie sintetizând vitamine și alți nutrienți, metabolizează anumite medicamente și ajută sistemul imunitar.

Se consideră că probioticele ne ajuta în două moduri. Primul este rolul pe care îl joaca în interiorul sistemului digestiv. După cum am spus mai sus acesta are nevoie de echilibru între numărul de bacterii bune și rele. Medicamentele, dietele, alcoolul, poluarea, stresul, lipsa somnului și bolile pot înclina balanța în direcția greșită, crescând astfel numărul bacteriilor dăunătoare.

Atunci cand tractul digestiv este sănătos filtrează și elimină elemente dăunatoare pentru organism ca bacterii, toxine, substanțe chimice și alte reziduuri și absoarbe substanțele de care avem nevoie.

Celălalt mod în care probioticele ajută organismul este impactul pe care acestea îl au asupra sistemului imunitar. Se crede ca acesta ar fi cel mai important rol al probioticelor. Acest lucru se întâmplă pentru că dacă există un echilibru între bacteriile patogene și cele benefice, cele patogene nu se pot dezvolta pentru ca sunt inhibate de cele benefice. Acest lucru se schimbă atunci când balanța se înclină în favoarea bacteriilor patogene.

Cercetările în domeniu au arătat că probioticele pot preveni sau trata diferite afecțiuni. Afecțiuni ca diareea, diareea cauzată de antibiotice, dermatita atopică (întâlnită foarte des la copii), cariile și alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

Anumite studii arată că probioticele pot reduce efectele tratamentului contra Helicobacter pylori, care este cauza principală a ulcerului și pot preveni diverse afecțiuni ale tractului digestiv al copiilor.

În acest moment se desfășoară cercetări în ceea ce privește scăderea nivelului de colesterol și tratarea obezitatii cu ajutorul probioticelor.

Mai jos găsiți cele mai importante probiotice și în curând veți putea citi despre fiecare accesand link-urile de mai jos.

Lactobacili
Bifidobacteria
Saccharomyces boulardii
Streptococcus thermophilus
Enterococcus faecium
Leuconostoc

Ce alimente conțin probiotice ?
Probiotice găsiți în aproape toate produsele lactate fermentate, cereale, sucuri naturale, iaurt înghețat, fulgi de ovaz și prăjituri.

Cea mai bună sursă de probiotice sunt produsele lactate fermentate (iaurt, kefir, sana, brânză fermentată de vaci etc.) pentru că au o concentrație mare de probiotice și nu au foarte multe calorii cum au prăjiturile.

Cantitatea de probiotice dintr-un aliment o puteți afla doar dacă producătorul specifică pe ambalaj acest lucru și este posibil ca mulți producători să dea informații false sau să facă reclame ce nu sunt sprijinite de date obținute în urma unor analize sau cercetari.

Probioticele și suplimentele ce conțin probiotice
Pentru ca un microorganism să fie considerat probiotic, acesta trebuie sa fie viu și să existe cercetări ce arată că acel microorganism are efecte benefice asupra organismului.

Acesta trebuie să fie administrat în doze ce ofera un plus de sănătate. Aceste microorganisme, dacă sunt moarte nu oferă acel plus de sănătate și sunt aproape inutile. Producătorii și consumatorii trebuie să fie atenți la modul de păstrare al microorganismelor respective și la data de expirare.

Multe suplimente ce conțin probiotice trebuie ținute la rece. Pe ambalajul unui supliment ce conține probiotice trebuie să gasiți numărul de bacterii/unitate de masură și puritatea acestora (puritatea ridicată dă valoarea suplimentului respectiv).

Datorită popularității probioticelor sunt disponibile foarte multe suplimente și trebuie doar să stabiliți de ce microorganism probiotic aveți nevoie.

Nu trebuie sa consumați suplimentele ce au cele mai multe probiotice. Trebuie să vă documentați și să vedeți dacă există cercetări ce arată că acele microorganisme sunt benefice și dacă nu găsiți informații despre ele puteți să reluați căutarile peste câteva săptămâni sau luni, pentru că cercetările în acest domeniu sunt în stadiu incipient și avansează foarte repede.

În cazul în care cunoașteți un doctor bun puteți să îl întrebați ce probiotice ar trebui să consumați și care sunt dozele. Totuși cred ca momentan ultima variantă nu este prea bună ținând cont că mulți doctori de familie recomandă pentru orice boala aspirină și odihnă sau produse foarte scumpe din import pe care banuiesc că le promoveză datorită bonusurilor oferite de producători. Țin să adaug că nu cred că mai există foarte mulți doctori în România care sunt pregătiți corespunzator și care citesc și pun în practică noile descoperiri din acest domeniu.

Care sunt efectele secundare și riscurile consumului de probiotice
Suplimentele nutritive, pentru a fi produse, nu au nevoie de foarte multe aprobări și spre deosebire de medicamente și alimente acestea pot fi produse foarte ușor și fără teste suplimentare. Producatorul este cel care trebuie să se asigure că ingredientele unui supliment sunt sigure înainte ca acesta să fie comercializat.

Autoritățile se implică doar atunci când un produs ce este comercializat se dovedește a fi nesănătos. Aceasta este legislația din SUA și cum noi avem foarte multe suplimente ce sunt importate din SUA această legislație afectează direct calitatea suplimentelor prezente pe piața din România.

Am vazut o creștere foarte rapidă a site-urilor ce comercializează produse ce promit o sănătate de fier. Dacă citiți câteva statistici veți vedea că mare parte din medicamentele / suplimentele cumpărate de pe internet sunt contrafacute și conțin substanțe ce nu au efect asupra organismului sau care sunt toxice. Trebuie să fiți atenți atunci când cumparați de pe internet și cel mai bine ar fi să cumpărați de la farmacii.

În general, în farmacii o să găsiți produsele originale și singura problema poate să apară în momentul în care producatorul nu scrie pe prospect sau etichetă toate ingredientele, scrie ingrediente ce nu sunt conținute de supliment sau exagerează în ceea ce privește efectele acelui supliment.

Concluzia este ca în cazul suplimentelor nu știm ce consumăm așa că cel mai bine este să încercăm să ne procuram probioticele, vitaminele, mineralele, enzimele etc. din surse naturale.

Există totuși un program prin care producătorii ce doresc să dobândească încrederea consumatorilor pot să permită evaluarea produselor lor de catre un laborator independent. Produsele care trec de aceasta evaluare primesc un certificat de conformitate.

Dacă doriți să vedeți ce suplimente nu au fost aprobate sau care au fost suplimentele cu probleme (etichete incorecte, puritate scăzută, produse contaminate, marketing mincinos etc.) puteti intra aici. Pe acest site puteți găsi multe alte informații utile.

Deși multe studii au arătat că probioticele au multe efecte benefice, cercetările sunt doar la început și în următorii ani sper să se stabilească ce probiotice sunt sigure.

Persoanele ce au un sistem imunitar slab (copii, femei gravide, bătrâni și persoane ce urmează tratamente ce slabesc sistemul imunitar) ar trebui să consulte un doctor înainte să consume suplimente ce conțin probiotice pentru că acestea ar putea crește riscul de îmbolnăvire.

Articole din această serie:
Ce sunt prebioticele?

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
cdrf.org
www.nlm.nih.gov
www.medicinenet.com
www.consumerlab.com

Print Friendly, PDF & Email