Alergie sau intoleranta alimentara?

0

surse alergii si intoleranta alimentaraAlergiile alimentare sunt de multe ori confundate cu intoleranta alimentara. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul specialist trebuie sa faca o serie de teste pentru a afla cauza simptomelor dumneavoastra.

Mai jos vom prezenta cele mai comune tipuri de intoleranta alimentara si simptomele lor, cu scopul de a va oferi un prim set de informatii utile.

Diagnosticul nu poate fi pus online sau din ceea ce ati citit dumneavoastra prin diverse carti ci trebuie sa contactati un medic specialist in cel mai scurt timp posibil dupa aparitia simptomelor.

Intoleranta la lactoza
Lactoza este o glucida ce se gaseste in lapte si in aproape toate produsele lactate.

Lactaza este o enzima prezenta in mucoasa intestinala ce ajuta la asimilarea lactozei. Intoleranta la lactoza apare in momentul in care, din diferite motive, lactaza nu mai este prezenta la nivelul intestinelor sau este prezenta in cantitate insuficienta.

In lipsa acestei enzime, lactoza este descompusa de bacterii, iar acest lucru produce gaze ceea ce duce la dureri abdominale, balonare si diaree.

Copiii pana in cinci ani nu dezvolta intoleranta la lactoza decat foarte rar pentru ca productia de lactaza scade odata cu varsta. Medicul dumneavoastra poate stabili prin diverse teste de laborator daca puteti digera sau nu lactoza.

Aditivii alimentari
Un alt tip de intoleranta alimentara este reprezentat de reactia organismului fata de anumiti aditivi alimentari (potentatori de aroma, conservanti, coloranti etc.).

Glutamatul de sodiu si sulfitii pot produce simptome ce pot fi confundate cu cele specifice alergiilor.

Glutamatul de sodiu poate produce urmatoarele simptome:
- roseata;
- senzatie de caldura;
- dureri de cap;
- disconfort toracic.
Aceste simptome apar foarte repede dupa ingerarea unei cantitati mari de alimente ce contin glutamat de sodiu (supe instant, mezeluri etc.).

Sulfitii se gasesc in cantitati foarte mari in vinuri si pot produce probleme respiratorii persoanelor ce sufera de astm.

Intoleranta sau sensibilitatea la gluten
Intoleranta la gluten nu trebuie confundata cu alte afectiuni ce au ca si cauza glutenul. Intoleranta la gluten nu este nici o afectiune autoimuna (boala celiaca) si nici o alergie, precum alergia la grau.

Nu exista o metoda sigura prin care se poate determina daca suferiti de intoleranta la gluten si diagnosticul se bazeaza doar pe opinia medicului specialist.

Aceasta afectiune poate produce balonare, confuzie si alte afectiuni ale sistemului digestiv.

Intoxicatie alimentara
Simptomele intoxicatiilor alimentare pot fi similare cu cele ale alergiilor alimentare (crampe abdominale, iritarea pielii etc.). Totusi, intoxicatiile alimentare sunt produse de bacterii si de toxinele eliberate de acestea.

Intoxicatia cu histamina
Aceasta afectiune poate rezulta din consumul de alimente ce au un continut foarte mare de histamina. Intoxicatia cu histamina este produsa cel mai des de consumul de peste alterat, dar exista cazuri in care branza a fost cauza. Simptomele intoxicatiei seamana cu cele ale alergiilor, dar cele doua afectiuni au cauze diferite.

Alte afectiuni ale sistemului digestiv, ca ulcerul si cancerul, au simptome similare celor provocate de alergii.

Aceste simptome includ diaree, crampe abdominale, voma si se agraveaza dupa sau in timpul mesei.

Daca aveti una sau mai multe dintre simptomele prezentate in acest articol consultati un medic specialist si nu incercati sa va tratati acasa.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


opt − 5 =

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on November 8th, 2013 at 16:14,