E264 – Acetat de amoniu

0

Acetatul de amoniu este sarea de amoniu a acidului acetic (oțet). Acesta are formula chimică NH4CH3CO2. În general, este produs industrial prin oxidarea acetaldehidei.

În industria alimentară este utilizat foarte des ca și conservant. Acesta inhibă dezvoltarea bacteriilor, fungilor și a altor microorganisme.

Totuși, E264 poate fi utilizat și ca potențiator de aromă și corector de aciditate.

acetat de amoniu sau E264Efectele consumului de alimente ce conțin acetat de amoniu
Există foarte puține date referitoare la E 264, tot ce am găsit referitor la potențialele efecte adverse au fost informațiile furnizate de producătorii industriali.

Aceștia avertizează că ingerarea unor cantități mari poate produce afecțiuni gastrointestinale și poate avea efect diuretic.

De asemenea, ingerarea unor cantități mari poate produce tremurături, anxietate, control redus asupra mușchilor feței și membrelor. Acesta afectează și organele interne, în special ficatul, rinichii și splina.

Este posibil ca și expunerea la cantități mai mici, pentru o perioadă lungă, să producă efectele adverse menționate mai sus.

Acetatul de amoniu are efecte mult mai puternice atunci când este inhalat și când persoanele sunt expuse pentru o perioadă lungă la acțiunea vaporilor. Totuși, aceste efecte nu reprezintă subiectul acestui articol.

Având în vedere că nu există suficiente date cu privire la siguranța utilizării acestui aditiv, că în general se găsește în alimente care oricum mai au câteva E-uri pe lângă acesta, este indicat să evitați alimentele ce îl conțin.

Nu este recomandat în alimentația copiilor.

Surse de E264
Acetatul de amoniu poate fi întâlnit cel mai des în produse din carne, însă mai este utilizat și în sosuri, murături, brânzeturi, muștar, produse de patiserie, supe, prăjituri, semipreparate, condimente etc.

În afara industriei alimentare E264 mai este utilizat în produse cosmetice, pesticide, medicamente, chimie analitică, industria chimică, explozibili, furaje pentru animale etc.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.