E452 – polifosfați

0

Polifosfații sunt aditivi alimentari ce conțin cel puțin patru grupări fosfat. Aceștia sunt prezenți și în organism, unde au roluri foarte importante.

În grupa polifosfaților utilizați în alimente sunt încadrați cinci aditivi alimentari: polifosfat de sodiu E452 (i), polifosfat de potasiu E452 (ii), polifosfat de sodiu și calciu E452 (iii), polifosfat de calciu E452 (iv), polifosfat de amoniu E 452 (v).

pescar cu un peste in unditaEfectele consumului de alimente ce conțin E452
Polifosfații sunt descompuși în alimente sau sistemul digestiv în fosfați și aceste grupări se absorb mai bine decât fosfații prezenți în mod natural în alimente. O cantitate mare de fosfați în organism poate produce efecte negative grave, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni renale. Mai multe despre efectele lor puteți citi aici.

Nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor.

Surse de polifosfați
Aceștia sunt utilizați în alimente pentru că pot menține gustul o perioadă mai lungă, rețin apa și previn decolorarea acestora.

În funcție de tipul de produs, metoda de preparare și de depozitare, polifosfații sunt utilizați ca stabilizatori, catalizatori sau emulsificatori.

Astfel, principalele alimente / produse în care se găsesc acești aditivi sunt: murături, produse din carne (în special pește), brânzeturi și diverse produse congelate (în special pește), supe concentrate, ceai instant, băuturi dedicate sportivilor etc.

În afara industriei alimentare sunt utilizați ca îngrăsământ chimic, în substanțe utilizate pentru stingerea incendiilor sau prevenirea lor, detergenți, săpun etc.

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.