Având în vedere că nu m-am inspirat de nicăieri, această rețetă este destul de originală. Dacă vă place sau nu depinde de preferințe. Mie chiar mi-a plăcut. Denumirea este ceva mai ciudată pentru că este ceva între ciorbă de dovleac și supă cremă de dovleac.

Trebuie să o încercați pentru că este gustoasă și plină de substanțe nutritive. Vedeți că este destul de dulce. Este perfectă pentru copii.

Timp de execuţie 100 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
270
Glucide
 20 g
Proteine
4.5 g
Lipide
19 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru patru porții de ciorbă / supă cremă de dovleac copt cu ciuperci și smântână
– Un dovleac mic (dovleac dulce, copt)  1,1 kg întreg;
– 200 g ciuperci (preferabil sălbatice sau amestec);
– 3 morcovi;
– două rădăcini pătrunjel;
– ¼ țelină mică;
– 150 grame smântână 25%;
– două cepe medii;
– 2-3 linguri ulei de măsline;
– ½ ardei gras;
– 2-3 linguri roșii cuburi;
– piper;
– sare;
– zeamă lămâie / oțet (opțional) .

Mod preparare
Se pune la copt dovleacul în cuptorul preîncălzit (felii pentru a se face mai repede – după ce s-au scos semințele). Se lasă 15 minute la 200-220 ˚C și 45 de minute la 180 ˚C. Timpul depinde și de cuptor și dovleac.

Se curăță și se pun la fiert legumele (morcov, țelină, pătrunjel) cu sare și boabe de piper până se înmoaie (aproximativ 30-40 minute), în aproximativ 1.5 litri de apă (cu capac). Înainte de pus la fiert se taie în 3-4 bucăți.

Se scot legumele și piperul.

Se călesc ciupercile și ardeiul în două linguri de ulei de măsline și se adaugă în supă.

Se călește și ceapa.

Se scoate dovleacul de la cuptor, se pune la blender ½ din întreaga cantitate (după ce se curăță de coajă), împreună cu ceapa călită și puțină supă de legume. Se omogenizează bine și se pune peste supă.

Se adaugă roșiile cuburi și un morcov scos din supă (tocat mărunt).

Se taie cuburi ½ din cantitatea rămasă de dovleac și se adaugă peste ciorbă / supă cremă și se lasă la fiert aproximativ 10-15 minute (cu capac), la foc mediu. Ce rămâne se poate utiliza în alt scop sau se poate consuma așa.

Se dă la foc mic.

Se pune smântâna într-un vas și se adaugă treptat supă peste ia, amestecând continuu.

Se adaugă treptat amestecul în ciorba de dovleac.

Se drege de sare.

Se mai poate adăuga puțină zeamă de lămâie sau oțet (depinde de preferințe). Nu exagerați.

Legumele rămase pot fi utilizate la orice altceva.

ciorba supa dovleceiCosturi
Costurile pentru patru porții de ciorbă / supă cremă de dovleac copt cu ciuperci și smântână sunt de aproximativ 9-10 RON (prețuri 2016).

Print Friendly, PDF & Email