Ciorba rădăuțeană este una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mâncat (exceptând ciorba de burtă pe care încearcă să o înlocuiască).

Chiar dacă are mai multe calorii decât alte tipuri de ciorbă cred că în acest caz puteți să vă opriți din număratul caloriilor și să o savurați.

Este mai greu de făcut, dar merită.

Știu că pieptul de pui nu este cea mai bună alegere pentru această ciorbă și că ar trebui utilizate bucăți de pui cu piele, oase și grăsime, însă am încercat să limitez cantitatea de grăsime animală. Dacă doriți să mai adăugați puțin gust puteți utiliza pulpe de pui cu os, dar fără piele.

Timp de execuţie 125-135 minute – Complexitate medie
Valori nutritive/porție
Calorii
290
Glucide
11.2 g
Proteine
21.7 g
Lipide
17.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru nouă porții de ciorbă rădăuțeană
– 750 grame piept de pui (file interior);
– 650 grame smântână 12%;
– patru gălbenușuri;
– doi ardei roșii mari (350 grame net);
– două bucăți medii de păstârnac (120 grame net);
– o rădăcină pătrunjel (80 grame net);
– doi morcovi mari (350 grame net);
– o țelină mică (200 grame net);
– trei cepe roșii (300 grame net);
– două căpățâni usturoi;
– ½ legătură pătrunjel;
– trei linguri ulei de măsline;
– oțet din gogoșari (după gust);
– o linguriță piper boabe;
– piper măcinat (după gust);
– sare.

Mod de preparare ciorbă rădăuțeană
Se spală, curăță și taie în bucăți mari legumele (fără pătrunjel și o căpățână de usturoi).

Într-o oală se pun 4.5 litri apă, legumele, piperul boabe și două lingurițe de sare și se lasă la foc mediu 50-60 minute (jumătate din timp cu capac și jumătate fără).

Se strecoară amestecul și se păstrează un morcov. Celelalte legume pot fi utilizate pentru a face o supă cremă “rădăuțeană”.

Se taie pieptul de pui cuburi și se adaugă în supa rămasă. La fel și morcovul păstrat. Se adaugă și uleiul de măsline. Se lasă pe foc 20 de minute, cu capac. Se spumează dacă este nevoie.

Se pune smântâna într-un vas mai mare (aproximativ 2-3 litri).

Se separă gălbenușurile, se pisează căpățâna de usturoi rămasă și se adaugă peste smântână. Se omogenizează și se lasă la temperatura camerei.

Se ia cu un polonic supă din oală și se pune treptat peste smântână și ou. Amestecați continuu și nu puneți lichidul foarte repede pentru că se brânzește. Repetați până amestecul din vas este cald, spre fierbinte.

Turnați treptat amestecul în oală, amestecând.

Se adaugă pătrujelul tocat, se drege de sare și piper și se adaugă oțetul din gogoșari (eu am pus cam 10-12 linguri, dar fiecare pune cât consideră necesar).

Se mai lasă la foc mic 5 minute (amestecând în ea) și se ia de pe foc.

Ciorba rădăuțeană este mai gustoasă a doua zi.

ciorbă rădăuțeană

 

Costuri
Costurile pentru nouă porții de ciorbă rădăuțeană sunt de aproximativ 35-40 RON (prețuri 2017).

Mod servire
Ciorba rădăuțeană se servește cu smântână extra.

Print Friendly, PDF & Email