Descoperire majoră – tratarea cancerului cu celule stem obţinute din piele

0

Pentru prima dată în istoria cercetării medicale cercetătorii au reuşit să transforme celule găsite în piele (fibroblaste) în celule stem care vânează și distrug celulele canceroase ale tumorilor cerebrale cunoscute sub denumirea de glioblastom.

Acest experiment a fost efectuat de cercetătorii Universităţii din Carolina de Nord. Descoperirea este probabil cea mai importantă din ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte găsirea unor metode mai eficiente de tratare a glioblastomului.

celule epidermice - fibroblastePentru a înţelege mai bine importanţa descoperirii trebuie să cunoaşteţi faptul că glioblastomul este foarte greu de tratat și că rata de supravieţuire, la 2 ani de la momentul diagnosticului, este de 30%.

Acest tip de cancer este foarte greu de tratat pentru că îndepărtarea chirurgicală a tumorii nu se poate efectua eficient. Chiar dacă este eliminată o parte importantă a tumorii, este imposibilă îndepărtarea „tentaculelor canceroase” care pătrund adânc în creier și conduc la revenirea tumorii. Majoritatea pacienţilor decedează în primii doi ani de la diagnosticare.

Cercetătorii Universităţii din Carolina de Nord doresc să dezvolte un tratament personalizat ce porneşte de la celulele prezente în pielea pacientului. Acestea vor fi transformate în celule stem care vor „vâna” și ucide celulele canceroase ce nu pot fi îndepărtate prin intervenţia chirurgicală.

Aceştia au reuşit să reprogrameze fibroblastele astfel încât acestea să se transforme în celule stem.  Folosind şoareci, cercetătorii au observat că aceste celule se pot deplasa prin ţesutul cerebral și pot ucide celulele tumorale rămase după intervenția chirurgicală.

De asemenea, cercetătorii au demonstrat că pot modifica aceste celule astfel încât să producă o proteină ce ucide celulele canceroase (încă o armă împotriva cancerului).

În funcţie de tipul tumorii, cercetătorii au crescut rata de supravieţuire a şoarecilor cu 160-220%.

Următoarea etapă a studiului este utilizarea celulelor umane în tratarea cancerului și testarea unor medicamente anticancerigene ce pot fi transportate de celulele stem ucigaşe.

De asemenea, echipa Universităţii din Carolina de Nord încearcă să îmbunătăţească timpul de acţiune al celulelor stem la locul operaţiei.

Aceştia au observat că celulele stem au nevoie de o matrice fizică pentru a le sprijini și  ajuta să se organizeze astfel încât să rămână mai mult timp la locul operaţiei. Fără o astfel de matrice celulele stem pleacă de la locul operaţiei prea repede, fără a distruge celulele canceroase.

Astfel, cercetătorii au adăugat  un compus cu fibrină (lipici chirurgical) peste celulele stem, ceea ce a dus la triplarea timpului de acţiune. Totuși cercetătorii susțin că timpul de acțiune mai poate fi îmbunătățit.

Să sperăm că testele pe oameni vor fi la fel de spectaculoase ca cele efectuate pe şoareci și că în câţiva ani acest tratament va fi disponibil pe piaţă.

Surse
unc.edu

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea