Tratarea gripei și răcelii comune cu antibiotice

0

Vă întrebați dacă antibioticele sunt un tratament eficient împotriva gripei și răcelii comune?

Raspunsul este NU.

Antibioticele sunt medicamente eficiente în combaterea infecțiilor produse de bacterii, iar gripa și răceala sunt produse de virusuri.

În general, tratarea afecțiunilor produse de virusuri cu antibiotice face mai mult rău decât bine.

Antibioticele au multe efecte secundare și trebuie utilizate doar când este vorba de o afecțiune ce nu poate fi vindecată într-un timp rezonabil prin intermediul altor tratamente, sub îndrumarea unui medic specialist și cu respectarea instrucțiunilor furnizate de acesta (de exemplu durata tratamentului).

În afara de cunoscutele probleme digestive (antibioticele distrug flora bacteriană), acestea pot duce și la apariția bacteriilor rezistente la antibiotice, ceea ce va conduce la probleme ulterioare în cazul unor infecții produse de bacteriile respective.

Având în vedere mențiunile anterioare, este esențial ca înainte de a utiliza antibiotice să identificați agentul patogen responsabil (bacterie, virus, fung etc.).

răceala comună și gripa tratate cu antibioticeTrebuie evitate total antibioticele?
Raspunsul este NU.

Deși acestea au devenit o sperietoare în ultima perioadă, antibioticele pot face diferența între viață și moarte. Dacă doctorul consideră că aveți nevoie de antibiotice ar trebui să îl ascultați.

Totuși, mai trebuie să filtrați anumite sfaturi ale doctorilor (în special cele provenite de la cei de familie) și să solicitați o opinie de la un alt specialist atunci când nu sunteți siguri că doctorul știe ce prescrie și de ce.

De exemplu, eu nu am plecat de la un doctor de familie fără să mi se ofere și o mare listă de antibiotice (cand am avut raceală sau gripă). Am observat că recomandă antibiotice cu o foarte mare lejeritate și fără să fie nevoie de analize care identifica patogenul (uneori chiar și fără sa mă consulte fizic).

Totuși, există și situații în care antibioticele sunt indicate în timpul răcelii sau gripei, dar pentru a trata infecțiile secundare produse de bacterii și nu răceala sau gripa.

Ce am observat este că medicii prescriu antibiotice ca metoda de prevenire a infecților secundare, ceea ce nu reprezintă o practică  sănătoasă și nu ar trebui să le utilizați dacă nu aveți și o infecție secundară. În acest caz și în multe altele, scopul antibioticelor nu este prevenirea infecțiilor ci tratarea acestora.

După cum am menționat și anterior, utilizarea abuzivă, necorespunzatoare a antibioticelor produce mai multe afecțiuni și a condus la ceea ce se numește în prezent criza rezistenței bacteriene (antibiotice eficiente în combaterea anumitor infecții au devenit ineficiente total sau parțial).

Trebuie reținut că tratarea corespunzatoare a afecțiunilor menționate în acest articol se face cu medicamente antivirale și nu cu antibiotice, însă acesta este un subiect ce va fi abordat în alt articol.

De asemenea, un alt articol a fost realizat și pentru a descrie mai bine rezistența la antibiotice.

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

and last modified on January 25th, 2017 at 19:11,