Diosmina este o flavonoidă ce poate fi întâlnită în diferite plante, în special în citrice, însă poate fi obţinută şi prin sinteză din hesperidină. Acest compus a fost izolat pentru prima dată în 1925 şi a fost utilizat ca agent terapeutic începând cu 1969.

Diosmina este utilizată pentru tratarea şi prevenirea insuficienţei cronice venoase, hemoroizi, varice etc.

Această substanţă este utilizată de peste 40 de ani în tratarea afecţiunilor menţionate anterior, iar studiile recente au încercat să evalueze şi capacitatea acesteia de a preveni sau trata alte afecţiuni precum cancer, diabet etc.

surse de diosminaNu toate efectele menţionate anterior sunt şi dovedite ştiinţific. Totusi, există dovezi în anumite cazuri în ceea ce priveste eficienţa diosminei în prevenirea sau tratarea unor afecţiuni.

Efectele diosminei
Diosmina este utilizată în combinaţie cu hesperidina pentru îmbunătăţirea simptomelor hemoroizilor interni şi pentru prevenirea reapariţiei acestora.

De asemenea, tot în combinaţie cu hesperidina este utilizată cu succes şi pentru tratarea problemelor produse de circulaţia deficitară a sângelui la nivelul membrelor inferioare (picioare).

Acest amestec a avut în timpul studiilor şi alte efecte benefice asupra sistemului cardiovascular (de exemplu în cazul fragilităţii capilarelor şi al insuficienţei cronice venoase).

În cazul cancerului, testele preliminare arată că diosmina are efecte benefice puternice în cazul prevenirii cancerului de colon dacă este administrată împreună cu hesperidina, această combinaţie reducând  apariţia formaţiunilor canceroase cu 73% atunci când este administrată după o toxină cancerigenă (teste efectuate pe animale).

Efectele benefice observate în cazurile de mai sus sunt atribuite combinaţiei dintre cele două substanţe, iar administrarea separată a substanţelor respective nu produce aceleaşi rezultate.

Avand în vedere că diosmina este o flavonoidă, aceasta are şi caracter antioxidant, antiinflamator şi antimutagenic.

Testele efectuate pe animale au arătat că această substanţă reglează tensiunea arterială în cazul animalelor care au o dietă bogată în sare şi că aceasta poate reduce glicemia şi stresul oxidativ în cazul animalelor diabetice. Totuşi, sunt necesare teste clinice efectuate pe oameni care să confirme rezultatele studiilor efectuate pe animale şi astfel consumul de diosmină nu poate fi încă recomandat pentru afecţiunile menţionate anterior.

Efecte secundare şi contraindicaţii
Diosmina este o substanţă relativ sigură dacă este consumată pentru o perioadă mai mică de trei luni, însă în anumite cazuri pot să apară efecte secundare precum urticarie, eczeme, dureri de cap, ameţeală, diaree, dureri abdominale etc.

Dacă urmaţi un tratament cu anticoagulante este recomandat să evitaţi diosmina pentru că poate produce hemoragii.

Nu este recomandat consumul în cazul copiilor şi femeilor însărcinate sau care alăptează.

În cazul în care utilizaţi diosmină împreună cu hesperidină, vă rog să consultaţi şi efectele acestei substante aici. Tot în articolul despre hesperidină găsiţi şi modul în care se administrează acest amestec pentru diferite afecţiuni.

Nu utilizaţi diosmină pentru tratarea unei afecţiuni fără să consultaţi un medic specialist.

Surse
fda.gov
nih.gov
about.com
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email