Pentru că anterior am realizat un articol despre cum să identifici suplimentele de calitate am considerat ca este util pentru cititori şi un articol despre cum să alegi suplimentul alimentar în funcţie de nevoile tale.

Astfel, în afară de aspectele menţionate în articolul anterior de care este necesar să ţinem cont atunci când cumpărăm un supliment alimentar mai trebuie avute în vedere anumite aspecte pe care le găsiţi în continuarea acestui articol.

suplimente cu vitamine si mineraleAlegeţi suplimentul în funcţie de sex şi vârstă!
Cele mai eficiente suplimente alimentare de tipul A-Z (vitamine şi minerale) sunt cele destinate unei anumite categorii de persoane şi nu cele generaliste care au ca ţintă toate tipurile de persoane. Astfel, există suplimente alimentare pentru vârstnici, pentru femei, pentru bărbaţi, pentru femei aflate la menopauză, pentru femei însărcinate, pentru adolescenţi, pentru copii etc.

Încercaţi să utilizaţi un supliment destinat sexului şi vârstei dumneavoastră pentru a vă asigura că suplimentul are efectele dorite.

Suplimentele pentru femei sunt concepute pentru femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani şi conţin în general mai mult acid folic şi fier cu scopul de a preveni malformaţiile fătului în cazul unei sarcini.

Suplimentele pentru bărbaţi sunt concepute pentru bărbaţi cu vârsta de 18-50 de ani şi conţin anumite vitamine şi minerale în cantitate mai mare decat în suplimentele pentru femei şi mai puţin fier (bărbaţii au nevoie de o cantitate mult mai mică decât femeile).

Suplimentele pentru vârstnici sunt destinate femeilor şi bărbaţilor de peste 50 de ani şi conţin cantităţi mai mari de vitamina B6, B12, D, dar şi de calciu. Şi aceste suplimente sunt diferite în funcţie de sex.

Acestea sunt doar câteva exemple în ceea ce priveşte modul în care suplimentele sunt concepute pentru anumite categorii de persoane.

Alegeţi forma de care aveţi nevoie!
Suplimentele alimentare se pot găsi sub formă de capsule, tablete, pudră, lichid, formă injectabilă, tablete masticabile etc.

Diferenţa principală dintre ele (în afară de conţinut) este rapiditatea cu care acestea sunt absorbite. Astfel, capsulele eliberează mai greu substanţa activă iar suplimentele lichide sau injectabile o eliberează foarte repede.

Există şi cazuri în care anumite suplimente nu sunt eficiente decât dacă sunt administrate sub formă de capsulă sau tabletă, extract alcoolic etc.

Alegeţi suplimentul în funcţie de nevoile dumneavoastră şi de recomandarea medicului. De exemplu, vitamina C este eliminată rapid din organism şi astfel o singură doză zilnică nu este suficientă şi astfel aveţi nevoie de un supliment alimentar care eliberează treptat această vitamină.

Nu este recomandat consumul de suplimente ce conţin o cantitate mare de vitamina A sau beta caroten fumătorilor sau foştilor fumători pentru ca acestea pot creşte riscul de cancer pulmonar.

Verificaţi dozele menţionate pe etichetă!
Nu achiziţionati suplimente care au doze mai mari de 100% din doza zilnică recomandată pentru ca acestea se adaugă nutrientilor obţinuţi din alimente şi anumite minerale şi vitamine au efecte adverse grave dacă sunt consumate în exces.

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentaţie corespunzătoare şi nu trebuie consumate decât dacă un specialist vă recomandă.

Studiile recente arată că un consum regulat de suplimentele alimentare creşte riscul de cancer şi alte afecţiuni şi astfel este indicat să le consumaţi doar atunci când alimentele nu vă pot furniza cantitatea necesară (în general în cazul unor afecţiuni care necesită cantităţi mai mari decât cele ce pot fi preluate din alimente).

Print Friendly, PDF & Email