Guma gellan este o polizaharidă produsă de bacteria Sphingomonas elodea. Această bacterie a fost descoperită în anii 80 în SUA.

Pentru că E418 este stabil la temperaturi de 120 °C şi pentru că este nevoie de o cantitate de două ori mai mică a fost utilizat pentru a înlocui agarul în compoziţia mediilor destinate creşterii microorganismelor, în special a celor termofile.

În alimente a fost introdus pentru prima dată în 1988 în Japonia. Ulterior a fost aprobat pentru a fi utilizat în alimente în foarte multe ţări inclusiv în Uniunea Europeană.

E418 este utilizat ca agent de îngroşare, emulsificator, stabilizator, înlocuitor al gelatinei în produsele destinate vegetarienilor şi veganilor etc.

surse de e418 sau guma gellanEfectele consumului de alimente ce conţin E418
Guma gellan are efect laxativ dacă este consumată în cantităţi mari din cauza fermentării de către flora intestinală.

În afară de efectul menţionat mai sus nu au fost observate efecte secundare, însă trebuie să aveţi în vedere că testele efectuate au fost de scurtă durată (sub o lună) şi astfel efectele pe termen lung nu au fost studiate.

De asemenea, este indicat ca femeile însărcinate şi copii să evite alimentele ce conţin E418.

Surse de gumă gellan
Cele mai importante surse sunt: jeleuri, produse pentru vegetarieni şi vegani, lapte de soia, băuturi răcoritoare, sucuri etc.

Surse
nih.gov
usda.gov

Print Friendly, PDF & Email