E336i – tartrat de potasiu
E336i este o sare a acidului tartric, un acid ce se găsește în mod natural în fructe, în special struguri. Acesta poate fi obținut în mod industrial prin sinteză chimică. Se găsește sub formă de pudră albă.
Acest aditiv alimentar este utilizat în industria alimentară ca antioxidant, reglator de aciditate, emulsificator, stabilizator etc.
Surse de tartrat de potasiu
E336i se găsește în foarte multe produse alimentare. Cel mai des poate fi întâlnit în produse de patiserie și cofetarie și în praf de copt.
Efectele consumului de alimente ce conțin E336i
Nu există foarte multe date referitoare la siguranța acestui aditiv alimentar (sau nu am gasit eu), însă din datele disponibile reiese că acesta nu este foarte dăunator și că în general efectele adverse produse de consumul de E336i sunt tulburările gastrointestinale.
Aceste efecte adverse rezultă din faptul că tartratul de potasiu are efect diuretic și laxativ.
Doza zilnică acceptabilă stabilită de autoritațile europene este de maximum 30 mg / kg corp.
Având în vedere doza stabilită (destul de mică) se poate totuși concluziona că acest aditiv alimentar nu este chiar foarte sigur și astfel vă recomandăm să evitați alimentele ce îl conțin.