E336ii – cremă de tartar
E336ii este un aditiv alimentar ce se mai numeşte şi bitartrat de potasiu sau crema de tartar. Este un produs secundar al obţinerii vinului (poate fi obţinut din sedimentele care se acumulează în recipientele în care se păstrează vinul).
Se găseşte sub formă de pudră şi este un compus foarte stabil ce are un termen de valabilitate foarte mare.
Acest aditiv este des utilizat în bucătărie putând stabiliza albuşurile bătute, preveni cristalizarea în siropuri, ciocolată şi alte dulciuri, iar atunci când este combinat cu praful de copt poate fi utilizat ca agent de afânare / creştere.
Mai este utilizat şi ca detergent ecologic.
Crema de tartar este utilizată de foarte mult timp ca tratament pentru numeroase afecţiuni, însă studiile clinice nu au putut arăta decât că aceasta este o substanţă diuretică şi că este eficientă împotriva constipării atunci când este utilizată împreună cu bicarbonatul de sodiu (în supozitoare) sau simplu (administrat oral).
Efectele consumului de E336ii şi de alimente ce îl conţin
Deşi bitartratul de potasiu este utilizat în foarte multe alimente şi de multe ori este consumat şi simplu nu sunt disponibile foarte multe informaţii în literatura de specialitate referitoare la toxicitatea acestuia.
Totuşi au existat câteva cazuri în care consumul de E336ii în scopul „purificării” organismului a condus la hiperkaliemie (hiperpotasemie), o afecţiune foarte gravă ce poate duce la deces.
Această afecţiune este produsă de conţinutul foarte mare de potasiu al cremei de tartar (aproximativ 500 mg de potasiu per linguriţă). Astfel, persoanele care suferă de afecţiuni renale sau care urmează un tratament ce împiedică eliminarea potasiului din organism prin urină nu trebuie să îl utilizeze.
După cum am menţionat anterior, crema de tartar are şi efect laxativ. Totuşi, în cantităţile în care este prezent în alimente nu reprezintă un pericol pentru majoritatea persoanelor.
Este şi diuretic şi a fost utilizat în trecut în acest scop, însă a fost înlocuit de medicamente mult mai eficiente.
Cele două efecte menţionate mai sus nu se manifestă în cazul consumului de alimente ce îl conţin decât în câteva cazuri, însă se manifestă aproape în toate cazurile în care este consumat simplu, în cantitate mare.
Consumul unei cantităţi mari de cremă de tartar poate produce şi greaţă, diaree şi inflamarea sistemului digestiv.
Nu consumaţi bitartrat de potasiu fără a consulta un medic specialist.
Surse de bitartrat de potasiu
E336ii poate fi întâlnit în îngheţată, pâine, prăjituri, praf de copt etc.
Surse
nih.gov