Echinacea este o plantă perenă originară din America de Nord care este utilizată de peste 400 de ani pentru a trata infecţii şi ca panaceu (medicament care vindecă toate afecţiunile).

Pe parcursul celor 400 de ani echinacea a fost utilizată pentru tratarea febrei, sifilisului, malariei, otrăvirii, infecţiilor, difteriei etc. Acest lucru nu înseamnă ca este un tratament eficient în tratarea afecţiunilor menţionate mai sus.

Deşi a fost intens folosită în secolele 18 şi 19, utilizarea ei a scăzut în momentul apariţiei antibioticelor. Produsele obţinute din echinacea sunt foarte populare în Germania şi cele mai multe studii referitoare la proprietăţile acestei plante au fost efectuate aici.

echinaceaÎn prezent este folosită pentru prevenirea şi reducerea perioadei de manifestare a răcelii şi pentru a reduce simptomele (tuse, febră şi dureri în gât).

Mulţi doctori recomandă echinacea şi pentru întărirea sistemului imunitar şi combaterea infecţiilor vaginale (efecte confirmate de anumite studii, dar care mai trebuie cercetate).

Prin acest articol vom analiza dovezile ştiinţifice disponibile şi vom încerca să determinăm eficienţa acestei plante în tratarea afecţiunilor menţionate anterior.

Echinacea – efectele utilizării
Compuşii activi din echinacea sunt polizaharide, glicoproteine, uleiuri volatile, flavonoide etc.

Preparatele ce sunt făcute din rădăcină diferă foarte mult de cele ce conţin părţile superioare ale plantei. De exemplu, rădăcina este bogată în uleiuri volatile, iar părţile superioare sunt bogate în polizaharide (substanţe care cresc capacitatea sistemului imunitar de a distruge microorganismele patogene).

Amestecul acestor parţi duce la efectele benefice ale plantei, însă cercetările arată că produsele obţinute din părţile superioare ale echinacea purpurea sunt cele mai eficiente.

În ceea ce priveşte acţiunea produselor obţinute din echinacea asupra prevenirii şi tratării răcelii părerile sunt împărţite. Au existat studii care au arătat că această plantă poate reduce riscul apariţiei răcelii şi durata acesteia, dar şi studii care nu au găsit efecte benefice ale consumului de produse ce o conţin (în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea răcelii).

Câteva studii au arătat că aceasta poate creşte activitatea sistemului imunitar, reduce durerea şi inflamarea, are efecte antivirale şi antioxidante.

Alte studii au confirmat faptul că echinacea atenuează simptomele răcelii şi că persoanele care consumă astfel de produse (în special ceai) se simt bine mai repede decât persoanele care nu consumă.

O analiză a 14 studii clinice a arătat că aceasta reduce riscul apariţiei răcelii cu 58% şi durata acesteia cu 1-4 zile.

Din cauza faptului că produsele din echinacea folosite în cadrul testelor clinice diferă destul de mult faţă de preparatele comerciale (au o calitate mai bună) anumiţi experţi consideră ca aceste rezultate nu sunt în totalitate aplicabile populaţiei.

Au existat şi două studii mari care nu au gasit efecte benefice ale consumului de produse din echinacea (în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea răcelii), dar şi studii mai mici.

După cum observaţi rezultatele studiilor nu sunt clare, acest lucru fiind cauzat în mare parte de diferenţa dintre produsele utilizate (diferă părţile plantei, concentraţiile etc.), dar şi de modul în care au fost elaborate studiile.

Rezultatele studiilor efectuate până la această dată nu pot confirma 100% că echinacea are efectele menţionate anterior şi din această cauză trebuie să mai aşteptăm câţiva ani până când acestea vor fi confirmate.

Totuşi, există mai multe studii care au arătat că produsele din echinacea au efecte atât asupra prevenirii răcelii cât şi asupra duratei acesteia şi astfel, având în vedere că este o plantă relativ sigură, o puteţi testa. De asemenea, există şi posibilitatea de a aştepta apariţia unor date care confirmă sau infirmă informaţiile cu privire la efectele benefice ale plantei.

Astfel, puteţi aştepta până în momentul în care date sigure apar sau puteţi încerca produsele din echinacea. Achizitionaţi produse de calitate înaltă pentru a beneficia de efectele acestei plante şi evitaţi să cumpăraţi online suplimente (excepţie comercianţi cu credibilitate). Puteţi solicita şi părerea unui medic specialist.

Nu am găsit studii credibile care să arate că ehinacea poate trata sau preveni alte afecţiuni faţă de cele menţionate în acest articol (raceală şi anumite infecţii).

Surse de echinacea
Există trei specii de echinacea care sunt utilizate la obţinerea preparatelor (purpurea, pallida şi angustifolia). Cea mai des folosită este echinacea purpurea. Această plantă este disponibilă pe piaţă sub formă de extract, tinctură, plante uscate, tablete, capsule, unguente etc.

Atenţie la suplimentele cumpărate online sau din farmacii pentru că o analiză independentă a descoperit că din 11 produse analizate doar patru conţineau ingredientele menţionate pe etichetă. Anumite produse nu conţineau nici măcar urme de echinacea.

Astfel, pentru a beneficia de efectele acestei plante încercaţi să cumpăraţi suplimente produse de firme recunoscute de medicamente şi de la comercianţi de încredere.

Contraindicaţii
În cazul copiilor vorbiţi cu un medic specialist înainte de a începe administrarea pentru că în 7% din cazuri produce iritaţii ale pielii. Utilizaţi preparate ce nu conţin alcool.

Persoanele care suferă de tuberculoză, leucemie sau alte afecţiuni ce implică celulele albe, diabet, scleroză multiplă, HIV, orice boală autoimună sau de afecţiuni hepatice nu trebuie să utilizeze echinacea.

Este posibil ca această plantă să scadă eficienţa medicamentelor care reduc activitatea sistemului imunitar şi din această cauză persoanele care au beneficiat de un transplant sau care urmează să efectueze o astfel de intervenţie trebuie să o evite.

În foarte puţine cazuri poate produce reacţii alergice, inclusiv anafilaxie. Aceste reacţii apar cel mai des în cazul persoanelor care sufera de astm sau alergii.

Cercetările arată ca aceasta nu creşte riscul de malformaţii atunci când este luată în timpul sarcinii, însă nu au fost efectuate suficiente studii pentru a determina cu certitudine acest aspect şi astfel vă recomandăm să evitaţi consumul de echinacea în timpul sarcinii şi alăptării până în momentul în care aceasta va fi declarată 100% sigură.

Surse
nih.gov
umm.edu
cancer.org
webmd.com
mayoclinic.org

Print Friendly, PDF & Email