Produsele lactate integrale scad riscul de diabet și obezitate

0

Persoanele care consumă lapte integral (în general standardizat la 3.5 – 3.8% grăsime), dar și alte produse lactate integrale (iaurt, brânză etc.) au un risc mult mai scăzut de a dezvolta diabet decât persoanele care consumă produse lactate degresate.

Cercetatorii Universitatii Tufts Friedman au analizat probe de sânge de la peste 3300 de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 75 de ani și au concluzionat că persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsimi din lapte în sange au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet cu până la 46% față de persoanele care consumă produse lactate degresate (light).

produse lactateNu există dovezi clare care să arate că persoanele care consumă produse lactate degresate sunt mai sănătoase decât cele care consumă produse integrale. Există doar dovezi că grăsimile saturate sunt daunătoare, însă și acest argument este puternic contestat de descoperiri recente prin care s-a demonstrat că un consum moderat de grasimi saturate poate fi chiar benefic.

În prezent se recomandă consumul de produse lactate cu un consum scăzut de grăsime, însă cercetătorii susțin că este posibil să fie nevoie ca această recomandare să fie revizuită pentru că este contrazisă de descoperiri recente și că trebuie recomandat consumul de produse lactate diferite, fără a mai face referire la conținutul de grăsime.

Totuși, atât în cazul lactatelor integrale cât și în cazul grăsimilor saturate rezultatele sunt preliminare și mai sunt necesare studii pentru a clarifica lucrurile.

Noi am susținut întotdeauna și vom susține în continuare consumul de alimente integrale și nu recomandăm eliminarea anumitor alimente (exceptând cele puternic procesate precum mezeluri, conserve, margarină, dulciuri, alimente pline de e-uri, zahăr etc.), decât dacă eliminarea este impusă de anumite afecțiuni.

Totuși, trebuie să aveți grijă să consumați alimentele „mai periculoase” cu moderație pentru ca acestea să nu influențeze negativ sănătatea dumneavoastră.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere că prin degresarea produselor alimentare sunt eliminați și anumiți nutrienți precum vitaminele liposolubile, ceea ce face ca acele produse să se apropie destul de mult de noțiunea de calorii goale.

În plus, persoanele care urmează o dietă hipolipidică au tendința de a înlocui lipidele cu zaharuri rafinate, nutrienți care conform descoperirilor recente sunt considerați foarte dăunători pentru organism.

Un al doilea studiu, efectuat pe mai mult de 18000 de femei sănătoase a arătat că femeile care consumau produse lactate integrale aveau un risc mai mic cu 8% de a deveni obeze față de femeile care consumau mai puține produse de acest tip.

De asemenea, în 2013 cercetători din Noua Zeelandă au colectat datele provenite din alte nouă studii și au ajuns la concluzia că nu există dovezi clare că laptele integral conduce la creșterea nivelului de colesterol (o altă temere a consumatorilor).

OMS a raportat recent că 422 milioane de persoane suferă de diabet (de patru ori mai mulți decât acum 34 de ani). Astfel, rezultatele acestor studii sunt foarte importante și pot conduce la elaborarea unor ghiduri nutriționale corecte ce pot conduce la diminuarea riscului de diabet și obezitate.

Surse
nutrition.org
ahajournals.org

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea