Boswellia serrata este un arbore de dimensiuni medii ce crește în anumite regiuni din India, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

O rășină este extrasă din tulpina acestui arbore (se fac incizii). Aceasta se stochează în recipiente speciale din bambus în scopul scăderii conținutului de ulei și solidificării rășinii.

După procesare, rășina, cunoscută și sub denumirea de tămâie, este sortată în funcție de aromă, culoare, formă și dimensiune.

extract de Boswellia serrata -tămâieExtractul de Boswellia serrata a fost utilizat timp de câteva secole în medicina tradițională pentru tratarea unor afecțiuni inflamatorii cronice. Se poate găsi sub formă de rășină, capsulă sau cremă.

Rășina (tămâia), conține monoterpene, diterpene, triterpene și mai mulți acizi (β-boswellic, acetyl-β-boswellic, 11-keto-β-boswellic etc.).

Aceste substanțe conferă extractului proprietățile sale antiinflamatorii (inhibă enzimele proinflamatorii5-Lipoxigenaza).

Efecte benefice, aplicații

Osteoartrită
Multe studii au arătat că extractul de Boswellia (tămâie) este eficient în tratarea durerilor și inflamației. Acesta diminuează și nivelul enzimelor care degradează cartilagiile.

Se pare că efectele extractului apar mai greu decât în cazul medicamentelor convenționale (după aproximativ două luni față de o lună), însă acestea durează cel puțin o lună după încetarea tratamentului, față de medicamentele convenționale unde acestea dispar imediat după încetarea tratamentului.

Artrita reumatoidă
În acest caz studiile au avut rezultate diferite, unele studii găsind că poate diminua umflarea articulațiilor, iar altele că nu are efecte.

Afecțiuni digestive inflamatorii
Datorită proprietăților antiinflamatorii, extractul de Boswellia (tămâie) poate fi eficient în tratarea unor afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă.

Într-un studiu s-a comparat H15 (un extract special de Boswellia) cu medicamentul  mesalamine (antiinflamator). Nu s-au observat diferențe semnificative între cele două tratamente.

Alte studii au arătat că acest extract poate fi eficient și în tratarea colitei ulcerative.

Astm
Extractul de Boswellia poate avea un rol în reducerea leucotrienelor, compuși ce produc contracția mușchilor bronșici.

Mai multe studii au arătat că această rășină poate avea un rol important în tratarea astmului bronșic.

Cancer
Acizii Boswellici acționează în anumite moduri ce ar putea conduce la inhibarea creșterii celulelor canceroase.

Cele mai promițătoare rezultate au fost obținute în cazul cancerului avansat la sân, leucemie, cancer pancreatic, cancer de prostată și tumori cerebrale.

Se pare că Boswellia este mai eficientă în împiedicarea extinderii cancerului decât în distrugerea celulelor canceroase.

Studiile au fost efectuate pe animale și mai sunt necesare studii suplimentare, inclusiv studii clinice pe oameni.

Alte efecte
Poate crește activitatea sistemului imunitar, are efect antibacterian puternic (poate fi foarte utilă în guma de mestecat) și poate îmbunătății calitatea pielii și elasticitatea atunci când este aplicată pe față.

Doze și administrare
Produsele obținute din Boswellia sunt foarte diferite, în funcție de producător. Astfel, este necesar să respectați instrucțiunile producătorilor și să consultați un medic specialist înainte de începerea terapiei.

Dacă utilizați direct rășina (tămâia), dozele variază între 0.8 – 1.8 grame, de trei ori pe zi. Totuși, în mod normal dozele cele mai utilizate variază între 0.8-1.2 grame, de trei ori pe zi.

În urma studiilor au rezultat următoarele doze:

Pentru osteoartrită

– 100-250 mg pe zi extract specific – 5-Loxin;

– 100 mg pe zi extract specific ApresFLEX.

Pentru toate formele de boswellia serrata este indicat să începeți cu doza cea mai mică (2-3 luni) și apoi să o creșteți. Dacă nu observați beneficii suplimentare la doza mai mare este indicat să reveniți la doza cea mai mică ce avea efect.

Efecte secundare, interacțiuni
Extractul de Boswellia (tămâie) este relativ sigur atunci când este consumat mai puțin de șase luni și când este aplicat pe piele mai puțin de 30 de zile.

Acesta poate interacționa și diminua efectele altor substanțe cu proprietăți antiinflamatorii.

Foarte important este faptul că acest extract poate produce pierderea sarcinii și astfel femeile însărcinate nu trebuie să îl utilizeze.

Alte efecte secundare posibile sunt: greață, reflux gastric, diaree, iritații la nivelul pielii.

Nu se cunosc efectele acestui extract asupra copiilor și în cazul femeilor care alăptează. Astfel, este recomandat să se evite consumul.

Surse
nih.gov
webmd.com
examine.com
healthline.com
healtheries.co.nz

Print Friendly, PDF & Email