Tratament revoluționar împotriva căderii părului

0

Cercetători de la Columbia University Medical Center (CUMC) au publicat rezultatele unui test pilot promițător în Journal of Clinical Investigation/Insight, în luna septembrie a anului trecut.

La doisprezece pacienți, care prezentau alopecie moderată spre severă cauzată de alopecia areata (AA), o boală autoimună prin care celulele proprii ale pacientului atacă proprii foliculi piloși, le-a fost aplicat pe piele medicamentul ruxolitinib, care inhibă enzima Janus kinaza (JAK).

La fel cum s-a constatat în studii anterioare efectuate pe animale mici și pe oameni, medicamentul s-a dovedit aproape miraculos în stimularea regenerării părului.

alopecia areataLa șaptezeci și cinci la sută din pacienți, părul s-a regenerat în proporție de 90% într-un interval de 3 până la 6 luni, perioadă în care au urmat tratamentul cu respectivul medicament.

Cu toate că studiul a fost efectuat pe un grup restrâns de oameni, acesta ne oferă dovezi esențiale cu privire la faptul că inhibitorii enzimei JAK reprezintă primul tratament care dă rezultate la persoanele cu alopecie areata, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Julian Mackay-Wiggan“.

Acestea sunt vești încurajatoare pentru pacienții care se confruntă cu efectele fizice și emoționale ale acestei boli autoimune desfigurante.

Oricât de promițătoare ar fi rezultatele, mai sunt câteva rezerve care trebuie clarificate. Spre exemplu, efectele tratamentuului adesea au fost temporare.

În momentul în care au renunțat la medicament, o treime din pacienți au reînceput să își piardă părul, chiar dacă nu la același nivel ca înainte.

Într-un studiu similar privind un alt inhibitor al enzimei JAK, tofacitinib, care a fost publicat, de asemenea, în Journal of Clinical Investigation/Insight din aceeași lună, medicamentul nu s-a dovedit la fel de eficient ca ruxolitinib.

Din cei 66 de subiecți cu stadii diferite de AA, inclusiv câțiva care și-au pierdut părul de pe întreg corpul, 32 la sută au experimentat o îmbunătățire cu 50 de procente sau mai mult a efectelor bolii pe durata tratamentului, însă, la 8,5 săptămâni de la renunțarea la medicament, toți au experimentat din nou căderea părului, mai mult sau mai puțin.

Cercetările noastre sugerează că tratamentul inițial induce o rată crescută de remisie a bolii la pacienții cu alopecie areata moderată spre severă, însă o terapie de întreținere ar putea fi necesară, a declarat Dr. Mackay-Wiggan.

Cu toate că cele două medicamente au fost tolerate în condiții de siguranță de către pacienții care nu au prezentat efecte secundare semnificative, totuși acestea au avut câteva efecte adverse cum ar fi slăbirea sistemului imunitar și predispunerea pacienților la îmbolnăvire.

Din nefericire, punctul sensibil al acestor tratamente este acela că s-ar putea să nu aibă deloc efecte la majoritatea persoanelor care suferă de căderea părului.

Așa cum s-a precizat anterior, AA este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că mecanismul care cauzează calviția la aceste persoane este diferit de cel care cauzează cel mai comun tip de pierdere a părului — alopecia androgenică, considerat un tipar al calviției la bărbați și femei.

În ciuda riscului de pierdere a părului post-tratament, totuși, acesta va fi, fără îndoială, extrem de benefic pentru aproximativ multe milioane de oameni care suferă în prezent de AA.

Concomitent cu găsirea unor metode de depistare încă din fazele incipiente a celor care vor răspunde sau nu la tratament, Dr. Mackay-Wiggan și colegii acesteia intenționează să testeze inhibitorii enzimei JAX împotriva alopeciei androgenice, cât și contra altor afecțiuni ce conduc la căderea părului.

Categoria relativ nouă de medicamente, inhibitorii enzimei JAK, a fost deja aprobată pentru tratamentul cancerului de măduvă osoasă și a artritei reumatoide. Timpul ne va spune dacă aceștia vor putea, de asemenea, să pună capăt căderii părului.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.