Valeriana

0

Valeriana este o plantă medicinală perenă originară din Europa, dar care crește și în America și Asia. Aceasta este utilizată de aproximativ 2000 de ani pentru tratarea insomniei, anxietăţii și stărilor de nervozitate.

Din cele peste 200 de specii cunoscute valeriana officinalis este cea mai des cultivată pentru a fi inclusă în suplimentele nutritive.

În acest articol vom analiza dovezile știintifice existente pentru a determina care din efectele menționate anterior pot fi atribuite consumului de valeriană.

valerianaValeriana – efecte
Insomnie
Această plantă reprezintă o alternativă la medicamentele prescrise pentru tratarea insomniei datorită faptului că este considerată mai sigură și mai blândă (are efecte mai slabe decât medicamentele).

Majoritatea studiilor au arătat că această plantă ajută persoanele care suferă de insomnie să adoarmă mai repede, dar și să doarmă mai bine.

Unul dintre cele mai credibile studii nu a găsit efecte benefice ale consumului de valeriană în primele 14 zile, însă până în ziua 28 participanții la studiu dormeau mult mai repede și mai bine. Astfel, este posibil să fie necesar să utilizaţi mai multe zile această plantă până să înceapă să îşi facă efectul. Totuși, exista și studii în care valeriana a început să îşi facă efectul în prima zi de administrare.

Există și câteva studii care nu au putut găsi efecte benefice ale consumului de valeriană și astfel sunt necesare mai multe studii pentru a determina cu certitudine dacă această poate trata insomnia.

Datorită faptului că în dozele recomandate nu are multe efecte adverse, înainte să apelați la un tratament medicamentos, puteți să o încercați pentru o perioadă scurtă. Consultați și un medic specialist pentru a obține mai multe informații.

Anxietate și stări de nervozitate
Nu există suficiente dovezi care să arate că produsele ce conțin valeriană pot ameliora aceste stări.

Surse de valeriană
Această plantă este disponibilă în multe forme: extract, tinctură, capsule, tablete și ceai.

Datorita aromei puternice a rădăcinii, valeriana se găsește de cele mai multe ori în combinaţie cu alte plante calmante. Evitați produsele care conțin și kava (Piper methysticum) pentru ca au fost asociate cu leziuni ale ficatului.

Anumite suplimente nutritive ce conțin valeriană pot conține și impurităţi dăunatoare. Achiziționați astfel de suplimente doar de la surse de încredere și doar mărci recunoscute.

Administrare
Pentru insomnie această plantă poate fi consumată cu 1-2 ore înainte de culcare sau de două – trei ori pe parcursul zilei, ultima doză fiind aproape de ora de culcare.

Ceaiul de valeriană se obține dintr-o linguriţă de rădăcină uscată peste care se toarnă o cană (250 ml) de apă fierbinte după care se lasă 5-10 minute.

După ce simţiţi îmbunatăţiri continuați să luaţi încă 2-6 săptămâni, însă pentru a continua consumul peste o lună consultati un medic specialist.

Contraindicaţii
Nu administraţi valeriană copiilor. Dacă totuși doriţi să faceți acest lucru alegeți produsele fara alcool și consultați un medic specialist.

Cele mai multe studii au arătat că această plantă nu are efecte negative asupra fertilităţii și a dezvoltării fătului, însă sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă această plantă este 100% sigură. Astfel, femeile însărcinate, care alăptează sau care doresc să rămână însărcinate sunt sfătuite să evite consumul de produse din valeriană în aceste perioade.

În cele mai multe cazuri produsele ce o conțin nu produc dependență și nici efecte secundare atunci când este oprit consumul. Totuși, există și câteva cazuri în care aceasta a produs efecte secundare după oprirea consumului. Astfel, pentru prevenirea acestor efecte este recomandată o scădere treptată a consumului și nu oprirea bruscă.

Valeriana reduce timpul de reacţie și nu este indicat consumul atunci când efectuaţi operaţiuni care necesită atenție și timpi buni de reacţie (de exemplu – condus automobile).

Produsele ce o conțin nu trebuie consumate în același timp cu medicamente care sunt metabolizate de ficat, sedative, alte plante care au același efect (de exemplu – muşeţelul), antihistaminice, statine și alcool.

Aceasta poate crește efectele anesteziei. Dacă urmează să aveți o astfel de intervenţie vorbiţi cu medicul chirurg și cu anestezistul.

Alte efecte adverse ale produselor ce o conțin pot fi: dureri de cap, probleme digestive și oboseală.

Surse
nih.gov
umm.edu
drugs.com
webmd.com
medicinenet.com

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

and last modified on October 30th, 2016 at 22:09,