Bulzul la cuptor este mai mult o mâncare de sărbătoare, care se consumă rar, cu un conţinut mare de calorii şi grăsimi. Astfel, poate fi încadrat destul de greu în categoria mâncărurilor sănătoase (dacă îl comparăm cu alte mâncăruri făcute în casă pentru că dacă este comparat cu mâncarea fast food este un aliment foarte sănătos).

Acesta nu conţine aditivi, este o sursă foarte bună de calciu şi proteine şi poate fi consumat de mai multe ori pe an fără să aibă un impact negativ asupra organismului (dacă nu aveţi probleme medicale ce pot fi agravate de consumul de mâncăruri cu un conţinut mare de grăsimi, glucide, sare etc.).

bulz la cuptorPoate fi consumat şi de ovo-lacto-vegetarieni dacă se elimină muşchiul afumat.

Timp de execuţie 50-60 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
591
Glucide
  40.8 g
Proteine
  29.1 g
Lipide
  34.6 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru patru porţii de bulz la cuptor
– 300 grame brânză de burduf;
– 300 grame smântână 12-15% (opţional);
– 250 grame mălai;
– două ouă;
– 60 grame caşcaval afumat;
– 50 grame muşchi afumat;
– ½  legatură mărar;
– sare şi piper.

Mod de preparare bulz la cuptor
Se face o mămăligă mai moale conform indicaţiilor prezente aici. Eu nu am utilizat toată mămăliga (au mai rămas câteva linguri – 15-20% din întreaga cantitate).

Se toacă mărarul şi se bat ouăle împreună cu mărarul. Se adaugă sare şi piper după preferinţe (în general brânza de burduf conţine sare suficientă).

După ce s-a făcut mămăliga puneţi un strat subţire într-un vas de yena apoi puneţi jumătate din ouă peste şi introduceţi în cuptorul preîncalzit la 180 °C pentru 8-10 minute (până se întăreşte mare parte din ou).

Scoateţi şi adăugaţi uniform jumătate din cantitatea de brânză de burduf (mărunţită) şi jumătate din cantitatea de muşchi afumat.

Adăugaţi un strat subţire de mămăligă, turnaţi restul de ou şi introduceţi 8-10 minute la cuptor.

Scoateţi şi puneţi restul de brânză de burduf şi muşchi afumat, adăugaţi ultimul strat de mămăligă şi presăraţi caşcavalul ras peste.

Lăsaţi la cuptor până se topeşte caşcavalul şi se brunifică uşor.

bulz in trei straturiValorile nutritive din tabel au fost calculate pentru bulz la cuptor cu smântână. Dacă nu utilizaţi smântână numărul de calorii scade cu 122 per porţie, iar cantitatea de grăsimi cu 11 grame per porţie.

Costuri
Costurile pentru patru porţii de bulz la cuptor sunt de aproximativ 19-20 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte cald cu două linguri de smântână deasupra.

Print Friendly, PDF & Email