Cartofii franţuzeşti nu se prea încadrează în categoria aceasta, dar sunt prea gustoşi pentru a fi lăsaţi netestaţi.

Nu se prea încadrează datorită conţinutului ridicat de lipide şi colesterol, iar persoanele ce au probleme cu valorile acestora ar trebui să nu ii testeze sau să consume foarte puţini.

Celelalte persoane îi pot testa fără probleme, dar cu precizarea că ar fi bine să consume doar o porţie pe zi şi să nu facă acest lucru de mai mult de două ori într-o săptămână.

Timp de execuţie 60-90 minute
Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
450
Glucide
26 g
Proteine
22 g
Lipide
28 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Pe lângă lipide şi colesterol, cartofii franţuzeşti conţin cantităţi importante de calciu, fosfor şi alte minerale, vitamine, proteine şi glucide.

În cantităţi mari pot dauna sănătăţii dumneavoastră, iar consumaţi cu moderaţie vă pot ajuta să aveţi un organism sănătos.

O porţie de cartofi franţuzeşti are aproximativ 450 kcal si trebuie să ţineţi cont de ele dacă încercaţi să slăbiţi.

O porţie nu conţine foarte multe calorii, dacă o comparăm cu produsele fast food existente şi nu conţine nici aditivi alimentari (un Big Mac are 510 kcal si peste 10 aditivi).

Ceea ce trebuie să faceţi este să consumaţi cu placere şi cu moderaţie.

Ingrediente pentru 6 porţii:
– 1 kg cartofi (cam 6 cartofi medii);
– 400 g telemea maturată (25% grăsime);
– 6 ouă fierte;
– 2 ouă crude;
– 200 g smântână 12%;
– 50 g caşcaval;
– sare.
cartofi frantuzestiMod de preparare:
Cartofii întregi se fierb pentru aproximativ 30 minute, iar ouăle se fierb 10 minute. Brânza se rade pe răzătoarea mare. Caşcavalul, de asemenea, se rade tot pe răzătoarea mare.

Atât cartofii cât şi ouăle se taie rondele şi se aşează în vasul de yena în ordinea: cartofi -> ouă -> brânză -> sos -> cartofi -> ouă -> brânză -> sos -> cartofi -> caşcaval.

Pentru a prepara sosul, se amestecă bine ouăle cu smântâna şi sarea.

Vasul de yena se bagă la cuptor, neacoperit, pe treapta de mijloc, la 170 grade Celsius pentru aproximativ 30 minute.

Costuri/6 porţii
În funcţie de ingredientele alese, costurile pentru 6 porţii ajung la 22-25 RON (preţuri 2013).

Mod de servire
Se pot servi calzi sau reci cu puţina smântână peste.

Print Friendly, PDF & Email