Cinci curiozităţi alimentare
Există foarte multe curiozităţi în ceea ce priveşte alimentaţia, dar noi vom expune doar câteva în acest articol. Probabil vom reveni pe acest subiect şi vom prezenta şi alte curiozităţi pentru că această tema este vastă şi necesită mai multe articole.
Sperăm ca de fiecare dată să vă aducem informaţii noi şi interesante. Pot să vă spun că există foarte multe curiozităţi care sunt dezgustătoare şi pe care momentan încercam să le eliminam din articolele noastre. Totuşi, vor exista articole viitoare în care vor fi prezentate şi aceste aspecte pentru că noi consideram că populaţia trebuie să ştie ce consumă.
1. Cea mai scumpă cafea din lume
Ştiu ca acest subiect mai este tratat şi pe alte site-uri, dar consider ca se încadrează în această categorie şi chiar trebuie prezentat.
Kopi luwak este cea mai scumpă cafea din lume şi un kilogram poate costa între 200 şi 6000 de dolari. Partea interesantă constă în faptul că kopi luwak nu este un soi rar de cafea ci că metoda de procesare este diferită.
Procesarea despre care vorbesc constă în faptul că boabele de cafea sunt consumate şi excretate de un mamifer. Boabele de cafea trec prin tractul digestiv al animalului fără să le fie afectată structura, dar li se schimbă aroma.
În ultimul timp, producţia de kopi luwak a crescut prin metode artificiale (animale captive care sunt obligate să consume doar boabe de cafea).
Ştiu că există oameni care se plictisesc şi vor să încerce lucruri noi, dar cred că dorinţa de a consuma acest tip de cafea nu este dată de curiozitate ci de altceva.
Ca să nu mai vorbim şi de faptul că animalele care “produc” această cafea sunt hrănite, în general, doar cu boabe de cafea şi astfel sunt subnutrite.
Multe persoane se întreabă cine a testat iniţial aceste boabe de cafea pentru a vedea dacă sunt gustoase sau nu :). Eu cred că acest aliment nu ar trebui să existe, dar se pare că sunt persoane care sunt dispuse să plătească sume considerabile pentru o ceaşcă de cafea kopi luwak.
Ca să vă faceţi o idee despre articolele viitoare, această cafea nici nu se apropie de noţiunea de dezgustător.
2. Resveratrolul şi produsele bio
Dacă aţi citit articolul despre resveratrol probabil cunoaşteţi care sunt efectele benefice ale acestuia asupra organismului.
Ceea ce nu cunoaşteţi este faptul ca acesta este produs de plante doar ca răspuns la atacul bacteriilor şi fungilor şi de aceea produsele bio conţin o cantitate mult mai mare decât cele obţinute prin metoda convenţională (pentru că nu se folosesc substanţe chimice ce distrug bacteriile şi fungii).
Concluzia este ca resveratrolul este un bun bactericid şi fungicid şi că este produs în cantităţi mari doar în produsele bio. Proprietăţile lui le veţi găsi dacă urmaţi link-ul de mai sus.
3. Usturoiul – bune şi rele
Usturoiul este cunoscut ca fiind un aliment benefic. Acesta este un aliment ce are un puternic caracter antibacterian şi antiviral. Deşi usturoiul nu produce daune dacă este ingerat, acesta poate produce leziuni grave ale pielii dacă este aplicat direct pe ea.
Aplicarea direct pe piele, ca urmare a unor “leacuri băbeşti” poate duce chiar şi la grefe de piele. Multe “leacuri” de acest gen sunt folosite pentru a elimina aluniţele şi coşurile. Trebuie să consultaţi un medic specialist şi sa nu folosiţi această metodă empirică.
4. Aproape toate bananele comercializate sunt clone
Aproape toate bananele comercializate sunt identice din punct de vedere genetic şi provin din aceeaşi plantă, care a fost clonata câteva decenii la rând.
Această metodă de cultivare nu permite modificări prea mari ale codului genetic şi de aceea plantele nu pot evolua şi astfel nu sunt capabile să se adapteze la condiţii noi de mediu şi să reziste la atacurile dăunătorilor.
Acestă metodă a mai fost încercată şi cu un alt soi de banane, iar rezultatul a fost incapacitatea plantei de a se apăra şi abandonarea cultivării ei. Cercetătorii se tem ca şi acest soi va avea aceeaşi soartă.
Există foarte multe soiuri de banane, dar cele din grupul Cavendish sunt cele mai mult cultivate. În cele mai multe cazuri, celelalte soiuri au alt gust şi altă textură.
5. Floricelele cu aromă de unt dăunează plămânilor
Aroma de unt a floricelelor ce se prepara în cuptorul cu microunde provine de la o substanţă chimică prezentă în unt. Această substanţă se numeşte diacetil şi este atât de toxică încât distruge plămânii angajaţilor din fabricile de floricele.
Cercetătorii cunosc acest fapt de câteva decenii, dar au crezut ca această afecţiune poate fi dobândită doar în medii unde concentraţia de diacetil din aer este ridicata.
În 2007, o persoana care consuma doua pungi de floricele pe zi a fost diagnosticată cu această afecţiune şi astfel s-a constatat ca se generează destul diacetil şi în cazul floricelelor făcute acasă.
Cei mai mulţi producători de floricele au eliminat aceasta substanţă, dar au introdus alţi compuşi care au acelaşi efect.
Incepeti sa deveniti interesanti!