Ciorbă de burtă falsă (cu ciuperci pleurotus)
Aceasta reţetă este ideală pentru persoanele care se află în urmatoarele situaţii:
– nu consumă carne;
– iubesc ciorbele ce conţin usturoi;
– iubesc ciorba de burtă, însă din diferite cauze nu mai pot să consume varianta de origine animală.
Este posibil să fii omis câteva situaţii, însă nu cred că trebuie să ne concentram foarte mult pe ceea ce este scris anterior ci asupra reţetei.
Ciorba de burtă falsă (cu pleurotus) este o mâncare foarte sănătoasă ce poate fi consumată şi de ovo lacto vegetarieni. Aceasta are un conţinut mare de calciu şi alte minerale, vitamine, grăsimi bune şi proteine de origine vegetală. Nu vă speriaţi de grăsimile conţinute de această ciorbă pentru că peste 50% sunt de origine vegetală.
Timp de execuţie 90-100 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
227
|
Glucide
|
11.1 g
|
Proteine
|
6.1 g
|
Lipide
|
17.5 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru cinci porţii de ciorbă de burtă falsă (cu ciuperci pleurotus)
– 500 grame pleurotus;
– 250 grame smântână 12% grăsime;
– un pahar iaurt 125 grame;
– o ceapă roşie (mare);
– 30 grame ţelină;
– 100 grame păstărnac sau rădăcină pătrunjel;
– 3 morcovi – 300 grame;
– 1/5 pătrunjel frunze;
– o căpăţână usturoi;
– un gălbenuş de ou;
– 50 ml ulei de măsline;
– ½ linguriţă piper;
– sare după gust;
– 5-10 linguriţe oţet din gogoşari şi ½ gogoşar;
– 2 l apă.
Mod de preparare ciorbă de burtă falsă (cu ciuperci pleurotus)
Se pune apă, puţină sare, ceapa tăiată în patru, morcovul (doar doi) şi ţelina tăiate mai mari, la fel şi rădăcina de pătrunjel sau păstârnac. Se lasă la foc mediu, cu capac, 40 de minute.
Se taie pleurotus fâşii fără picioruşe (se folosesc pentru altă mâncare sau se pun la congelator pentru o utilizare ulterioară). Picioruşele le puteţi utiliza pentru a face tocăniţă de pleurotus împreună cu ciuperci pleurotus întregi.
Se scot legumele (se pot utiliza pentru o supă cremă de tipul celei prezentate aici) şi se pune pleurotus. Se lasă la foc mediu cu capac 25-30 min.
Se amestecă gălbenuşul de ou cu smântână, iaurt, usturoi pisat, sare, piper şi pătrunjel. Se pune treptat ciorbă peste (din oală) şi apoi se pune amestecul obţinut peste ciorbă (în oală) şi se lasă la foc mic 5-10 minute (se amestecă bine).
În 50 ml ulei de măsline se căleşte un morcov şi se pune în ciorbă doar uleiul (se utilizează o strecurătoare de metal).
Se adaugă după gust, oţet şi ardei murat (gogoşar feliat). Procedaţi la fel ca în cazul amestecului utilizat anterior. Se mai drege la final de sare şi piper.
Dacă doriţi mai puteţi adauga pătrunjel verde (eu nu am făcut acest lucru).
Costuri
Costurile pentru cinci porţii de ciorbă de burtă falsă (cu ciuperci pleurotus) sunt de aproximativ 13-15 RON (preţuri 2015).
Mod de servire
Se serveşte caldă, cu sau fără ardei iute. Dacă doriţi mai puteţi adauga oţet şi smântână.