Când vine vorba de mâncare este ușor să cazi într-o anume rutină alimentară în săptămânile grele de muncă.

Bugetul stabilit pentru mâncare care ar putea conține la micul dejun un covrig, la prânz un sandwich și o salată cu carne la cină, deși te-ar putea ajuta din punct de vedere finaciar sau al economisirii timpului, din punct de vedere al sănătății ar putea să nu îți fie foarte benefic.

O mare varietate de alimente duce în general la un aport mai mare de nutrienţi. În plus, suntem “programați genetic” să consumăm o mare diversitate de alimente.

diverse alimente sanatoaseNiciun aliment de sine stătător nu poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie în cantitatea optimă pentru organism, de aceea printr-un consum cât mai variat de alimente există mai multe șanse de a acoperi aceasta necesitate.

Un studiu efectuat pe femei arată că în cazul persoanelor care au consumat peste 16 – 17 alimente dintr-o listă de alimente sănătoase, s-a observat un grad mai scăzut de mortalitate, indiferent de cauză, cu aproximativ 42% mai mică comparativ cu femeile care au consumat mai puțin de 9 din alimentele din respectiva listă.

Într-un alt studiu se relevă faptul că persoanele care consumă mereu aceleași alimente sunt mult mai predispuse la îmbolnăvire decât cele care au o alimentație diversificată.

Cercetătorii au declarat că în comparație cu persoanele care preferă să consume același tip de alimente, cele care au o alimentație variată sunt cu 21% mai puțin predispuși să dezvolte sindromul metabolic, un complex de afecțiuni care include hipertensiune, nivel ridicat al zahărului din sânge și obezitate, care creşte riscul de diabet zahar şi de boli cardiovasculare.

De asemenea, prin consumul de alimente variate se asigură o mare diversitate de bacterii în stomac, ceea ce este esențial atât în menținerea unei greutăți corporale sănătoase, cât și pentru a ține anumite boli la distanță.

Fiecare tip de aliment și micronutrient pare să aibă propria bacterie care poate să îl folosească. Se poate spune, în concluzie, că cea mai bună dietă ar trebui să conțină câte puțin din fiecare.

Astfel, cel mai bine este să consumați zilnic din toate categoriile majore de alimente – fructe și legume, cereale integrale, produse lactate, proteine, cât și grăsimi sănătoase. Ideal este sa puteți alterna între diferitele alimente, acoperind fiecare grupă.

Print Friendly, PDF & Email