1. Mit: utilizăm doar 10% din creier
Această idee este falsă. Eroarea este sprijinită și de multe filme science fiction. Chiar dacă anumite părți ale creierului funcționează mai mult decât altele, pe parcursul zilei sunt active toate părțile creierului. Imaginile obținute prin rezonanță magnetică au arătat că în orice moment sunt funcționale aproape toate părțile creierului.

creier2. Mit: cititul la lumină slabă afectează vederea
Cititul la lumină slabă poate îngreuna cititul și obosi mai repede ochii, însă nu va produce daune la nivelul ochilor.

3. Mit: dacă te razi părul va crește mai des, mai gros, mai aspru și mai negru
Acest mit este legat foarte mult de percepția umană. Părul se uzează și spre vârf devine mai subțire. Părul care crește după ce a fost tăiat nu a apucat să se uzeze și astfel pare mai gros. De asemenea, poate fi și mai închis la culoare pentru că nu a apucat să fie expus la condițiile externe.

Din cauză că nu a fost expus condițiilor externe și nu a apucat să se uzeze acesta pare mai aspru. Faptul că este mai închis la culoare produce și senzația că numărul firelor de păr este mai mare.

Ideea este că până când va fi nevoie să utilizați lama din nou, părul va arăta la fel cu cel pe care l-ați îndepărtat anterior.

4. Mit: părul și unghiile cresc și după moarte
Și în acest caz este vorba de o iluzie. Aceasta este produsă de faptul că pielea se retrage și astfel părul și unghiile par mai lungi.

5. Mit:  trosnirea articulațiilor produce artrită
Sunetul poate fi enervant pentru persoanele din jurul tău, dar cam acesta este tot răul produs de trosnirea articulațiilor.

Multe persoane cred că sunetul este produs de două articulații care se freacă una de alta, însă nu este adevărat. Sunetul este produs de o bulă de gaz care se sparge.

6. Mit: nu ai devoie de protecție solară dacă nu stai afară
Soarele produce radiații UVA și UVB. Radiațiile UVB nu trec prin sticlă, însă UVA trec. O atenție sporită trebuie acordată timpului petrecut în mașină. Cercetările au arătat că pe partea stângă a corpului se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer de piele – foarte posibil din cauză că partea stângă a șoferilor este permanent expusă la radiațiile solare.

 7. Mit: cu cât este mai mare factorul de protecție solară cu atât este mai mare protecția oferită
Protecția oferită de cremele / loțiunile solare nu crește direct proporțional cu factorul de protecție solară.

De exemplu, un produs cu FPS 15 filtrează 93% din razele solare, una cu FPS 30 filtrează 97% și una cu FPS 50 filtrează 98%.

Astfel, orice produs cu un FPS peste 30 reprezintă doar bani aruncați. Într-o lume corectă toate produsele de la FPS 15 ar reprezenta bani pierduți, însă au existat multe cazuri în care producătorii declarau un FPS mult mai mare decât ceea ce putea face produsul. Astfel, pentru a ține cont și de producătorii mincinoși este necesar să utilizați un produs cu un FPS de minimum 30.

 8. Mit: consumul alimentelor care au stat mai puțin 5 secunde pe jos este sigur
Bacteriile pot popula un aliment într-o fracțiune de secundă. Astfel, alimentele scăpate pe jos trebuie aruncate. Mai multe informații despre acest mit puteți găsi aici.

9. Mit: atingerea broaștelor poate produce negi
Broaștele nu pot transmite negi, însă contactul cu o persoană care are poate. HPV este virusul care produce negii, iar acesta este specific oamenilor.

10. Mit: trebuie să consumăm minim 8 pahare cu apă pentru a rămâne sănătoși
Această afirmație este falsă. Organismul nu are nevoie de o cantitate atât de mare de apă. Un consum mare de apă poate fi chiar dăunător. O analiză completă a acestui mit poate fi găsită aici.

11. Mit: dacă sunteți constipat trebuie să consumați cât mai multe fibre
Este adevărat că fibrele facilitează tranzitul intestinal, însă o cantitate mare de fibre atunci când sunteți constipat poate înrăutăți situația existentă.

Print Friendly, PDF & Email