Pastele cu brânză sunt un aliment uşor, ideal pentru prânz sau cină. Această mâncare are un conţinut ridicat de proteine, fibre alimentare şi calciu. Deşi are un conţinut ridicat de glucide, acestea sunt absorbite treptat de organism datorită fibrelor prezente în făina integrală şi astfel glicemia creşte treptat şi nu brusc precum în cazul pastelor din făină albă.

Această reţetă a fost făcută după principiul “ce avem în casă” şi este posibil să consideraţi că ar mai putea fi adăugate şi alte ingrediente. Sunteţi liberi să încercaţi.

Dacă renunţaţi la carnea afumată şi utilizaţi boia afumată această reţetă devine ovo-lacto-vegetariană, însă este posibil să fie nevoie de puţin mai multă sare.

Timp de execuţie 45-50 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
338
Glucide
     40 g
Proteine
  17.5 g
Lipide
     12 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru şase porţii de paste cu brânză la cuptor
– 350 grame paste integrale (melcişori);
– 230 grame brânză de vaci sărată (nu foarte sărată);
– 100 grame smântână 20%;
– 200 grame iaurt 3.5%;
– 50 grame carne afumată;
– o lingură ulei de măsline;
– o lingură ulei în care a fost prăjită carnea afumată sau untura în care a stat;
– o lingură zeamă de lămâie;
– o linguriţă pătrunjel uscat;
– condimente (curry, piper, usturoi granulat);
– sare.

Mod de preparare paste cu brânză la cuptor
Se pun la fiert pastele în apă cu puţină sare şi cu o lingură de ulei de măsline. Se prăjeşte foarte puţin carnea afumată, se scoate şi se toacă mărunt.

Se rade brânza, se amestecă smântâna cu iaurtul, se adaugă 100 grame brânză rasă, o lingură de ulei (în care a fost prăjită carnea) sau untura în care a stat, o lingură de zeamă de lămâie, un praf de piper şi curry, o linguriţă de usturoi granulat, o linguriţă de pătrunjel şi un praf de sare. Se amestecă bine.

Scoateţi pastele într-o strecurătoare şi lăsaţi la scurs câteva minute (2-3 minute).

Într-o tavă ceramică de 30/20 puneţi pastele, adaugaţi sosul, amestecaţi bine, uniformizaţi, puneţi peste ele brânza rasă într-un strat uniform şi adaugaţi bucaţelele de carne afumată.

paste branzaIntroduceţi la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 25 minute. După scurgerea celor 25 de minute daţi cuptorul la 200°C şi mai lăsaţi 7-10 minute până începe să se brunifice.

paste cu branza la cuptorMod de servire
Pastele cu brânză la cuptor se servesc calde.

Costuri pentru şase porţii
Costurile pentru şase porţii de paste cu brânză sunt de aproximativ 11-12 RON (preţuri 2014).

Print Friendly, PDF & Email