Soluția unei tinere de 25 de ani la rezistența bacteriilor la antibiotice

0

O studentă de 25 de ani tocmai a făcut o descoperire cu privire la modalitatea de a lupta împotriva superbacteriilor rezistente la medicamente fără a utiliza antibiotice.

Noua abordare a fost testată până în prezent doar în laboratoare, pe șoareci, însă poate oferi o posibilă soluție împotriva rezistenței la antibiotice, care a luat o amploare atât de mare, încât Organizația Națiunilor Unite a declarat recent că reprezintă o “amenințare fundamentală” la adresa sănătății globale.

Bacteriile rezistente la antibiotice produc decesul a aproximativ 700.000 de oameni anual, dar un studiu recent sugerează că numărul acestora poarte urca până la 10 milioane în 2050.

celulă bacteriană întreagă și celulă distrusă de polimeri Pe lângă superbacteria de spital foarte cunoscută – Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA), oamenii de știință sunt, de asemenea, preocupați de faptul că gonoreea devine de netratat, deoarece este aproape de a deveni rezistentă la toate medicamentele disponibile.

Shu Lam, de 25 de ani, doctorandă la Universitatea Melbourne din Australia, a dezvoltat un polimer în formă de stea care poate ucide șase tulpini de superbacterii diferite fără a utiliza antibiotice, pur și simplu prin ruperea pereților celulari ai acestor organisme.

Dar, înainte de a ne lăsa duși de val, să nu uităm că ne aflăm încă la început. Până în prezent, Lam a reușit să testeze în laborator polimerul în formă de stea doar pe șase tulpini de bacterii rezistente la medicamente și pe o superbacterie în cazul șoarecilor vii.

Cu toate acestea, toate experimentele au arătat faptul că bacteriile țintite au fost distruse, iar generațiile următoare de bacterii nu par să dezvolte rezistență la polimeri.

Polimerii, care au primit denumirea de SNAPP (structurally nanoengineered antimicrobial peptide polymers) acționează în mod direct atacând, penetrând și apoi destabilizând membrana celulară a bacteriei.

Spre deosebire de antibiotice, care ‘otrăvesc’ bacteria, afectând în același timp și celulele sănătoase din jur, polimerii SNAPP proiectați de Lam, datorită dimensiunii lor (prea mari pentru a pătrunde în celulele sănătoase), par să nu afecteze deloc celulele sănătoase.

Principalul avantaj pare să fie acela că aceștia pot ucide bacteria într-un mod mult mai eficient și selectiv decât alte peptide.

Dar, motivul pentru care noul proiect este atât de special este că, în timp ce alte echipe se află în căutarea de noi antibiotice, Lam a descoperit o abordare cu totul și cu totul diferită. Fapt ce va face o reală diferență într-o viitoare ‘lume post-antibiotice’.

În prezent cel mai eficient mod de a nu favoriza apariția superbacteriilor este să utilizați corespunzător antibioticele, așa cum este prezentat în acest articol despre rezistența bacteriană.

Surse
unimelb.edu.au

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.