Compot de vișine
Pentru că este sezonul vișinelor m-am gândit să încerc să fac și un compot de vișine. Chiar dacă vorbim tot de zahăr, compotul de vișine făcut în casă este mai sănătos decât multe alte chestii dulci găsite în comerț.
În plus, puteți controla și ingredientele ce intră în compoziția acestora fără a vă mai teme că ingredientele utilizate de producătorii industriali nu sunt tocmai calitatea I.
De asemenea, cu un preț de aproximativ 4 RON pe borcan ieșiți destul de bine și din punct de vedere al prețului.
Aproape jumătate din cantitatea de glucide din compot provine din vișine.
Trebuie să țineți cont că un borcan de 800 ml de compot de vișine poate avea cu până la 50% mai puține calorii decât o prăjitură.
Porția recomandată este de o jumătate de borcan.
Pentru că tot este sezonul puteți încerca și o dulceață de vișine.
Timp de execuţie 60 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/borcan
|
|
Calorii
|
393
|
Glucide
|
92.5 g
|
Proteine
|
3.5 g
|
Lipide
|
1.1 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru patru borcane de 800 ml de compot de vișine
– 1.7-1.8 kg vișine românești cu sâmburi;
– 1 l apă;
– 170 grame zahăr brun;
– o lingură mare de miere de salcâm;
– un plic de zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie;
– un baton de scorțișoară.
Mod de preparare compot de vișine
Se spală bine borcanele și capacele.
Se aleg vișinele sănătoase, se spală și se introduc în borcane. Borcanele trebuie să conțină vișine până la umerii borcanului (până să înceapă gâtul borcanului) sau chiar puțin mai jos.
Se pune la fiert apa și se adaugă celelalte ingrediente (zahăr, vanilie, miere, scorțișoară). Se amestecă până se dizolvă zahărul și se lasă până aproape începe să fiarbă. Dacă puneți păstaie de vanilie trebuie să mai adăugați 10 de grame de zahăr brun.
Mierea este adăugată pentru gust nu pentru sănatate :)). Și nu, mierea nu este toxică dacă este încălzită :)).
Se adaugă lichidul în borcane până acoperă vișinele. Nu le umpleți până sus – preferabil ca lichidul să fie puțin mai sus de unde începe gâtul borcanului. Puneți capacele.
Preîncălziți cuptorul la 120-130 ◦C cu tava în interior (pe treapta de 1/3) și introduceți borcanele pe aceasta.
Se lasă la cuptor aproximativ 35-40 minute după care se oprește focul. Lăsați să se răcească treptat în cuptor, preferabil până a doua zi.
A doua zi capacele trebuie să fie concave (cu scobitură, țin apa). Dacă nu sunt concave (puțin probabil) înseamnă că nu s-au sigilat bine și că nu vor ține prea mult.
Nu am mai sterilizat borcanele pentru că având în vedere că stau la cuptor 35-40 minute am considerat că nu mai este nevoie. Voi vedea dacă am avut dreptate prin primăvară :)).
Costuri
Costurile pentru patru borcane de compot de vișine de 800 ml sunt de aproximativ 14-15 RON (prețuri 2018).