O mâncare foarte sănătoasă şi o reţetă simplă. Această mâncare este foarte lejeră şi se poate consuma fara probleme oricând doriţi. Dacă aveţi probleme cu alimentele acide este posibil să nu vă facă foarte bine, dar o puteţi încerca fără să mai adăugaţi şi oţet.

Timp de execuţie 40 minute
Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
208
Glucide
11 g
Proteine
36 g
Lipide
2 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 4 porţii
– 1 kg peşte – preferabil peste fără oase (merluciu, macrou etc.);
– 3-4 caţei usturoi;
– două – trei lămâi;
sare de bucătărie;
piper boabe;
– o linguriţă zahăr brun;
– o ceapă roşie mare;
– 1 morcov;
– 3-4 foi de dafin;
– oţet;
– boabe de mustar;
– apă.

Mod de preparare
Se curăţă peştele, se taie coada şi se pune la fiert. Se lasă la fiert aproximativ 15-20 minute până când carnea se desprinde uşor de pe oase. În timp ce peştele fierbe puteţi să tocaţi ceapa, morcovul şi usturoiul. Se toacă rondele nu marunt (vezi poza).

Eu am folosit şi pătrunjel pentru această reţetă, dar nu se prea potriveşte cu gustul peştelui marinat. Dacă vă place patrunjelul puteţi să folosiţi, dar maxim ½ legatură.

Peste marinat in suc de lamaieDupă ce a fiert peştele, se scoate şi se lasă puţin la răcit şi apoi se desface carnea de pe oase într-un vas cu capac. Bucaţile nu trebuie să fie foarte mari, aproximativ 3-4 cm este ideal. Ramân aproximativ 800-850 grame în cazul peştelui fără cap.

După ce aţi terminat de desfăcut carnea se pot adauga celelalte ingrediente – ceapa, usturoiul, morcovul taiat în rondele subţiri, sare (după gust), o linguriţă zahăr brun, foile de dafin, 5-10 boabe de piper şi boabele de muştar. Se storc lămâile peste amestec şi, dacă doriţi, puteţi să mai adaugaţi şi 2-3 linguri de oţet.

Apa este folosită pentru a regla gustul şi pentru a acoperi peştele cu lichid. Dacă este prea acru mai adăugaţi apă, dacă este prea puţin acru mai puteţi adăuga lămâie sau/şi oţet. Trebuie sa ţineţi cont că lichidul trebuie sa fie mai acrişor pentru a putea patrunde rapid în carnea de peşte, ceapă şi morcov.

Apoi trebuie acoperit vasul şi introdus la frigider pentru minim 10-12 ore. Eu de obicei îl las de seara până dimineaţa. Pentru a nu exista probleme, trebuie consumat în urmatoarele 48 ore.

Valorile nutritive prezentate mai sus sunt valabile pentru merluciu şi iau în calcul şi ceapa, morcovul şi celelalte ingrediente.
Macroul conţine mult mai multe lipide, iar valorile nutritive/porţie sunt urmatoarele:

Valori nutritive macrou marinat/porţie
Calorii
Glucide
Proteine
Lipide
411
11 g
40 g
23 g

Costuri/4 porţii
Între 15 şi 19 RON, în funcţie de produsele folosite (preţuri 2013).

Print Friendly, PDF & Email