Peştele este un aliment foarte sănătos care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră. Peştele este bogat în proteine, acizi graşi omega 3, minerale etc. Recomandările actuale spun că ar trebui să consumăm peşte de două-trei ori pe săptămână (450-600 grame) pentru a preveni diferite afecţiuni, în special afecţiunile cardiovasculare.

Păstrăvul este în cele mai multe cazuri mai sănătos decât peştii de apă sărată datorită conţinutului mult mai mic de metale grele. Un metal greu foarte dăunator care se găseşte în cantitate mare în peşte este mercurul. Pentru a vedea concentraţia de mercur din peşte şi care sunt peştii cu cel mai mic conţinut de mercur puteţi urma link-ul anterior.

După cum observaţi din tabelul de mai jos păstrăvul la cuptor nu este o mâncare cu un conţinut caloric ridicat şi astfel puteţi să îl consumaţi de câte ori doriţi. Nici cantitatea de grăsime nu ar trebui să vă îngrijoreze pentru că mare parte este nesaturată. Dacă doriţi să vedeţi numărul de calorii şi cantitatea de proteine şi lipide pentru alte specii puteţi urma acest link.

Timp de execuţie 30-40 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
352
Glucide
   1 g
Proteine
 42 g
Lipide
 20 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru două porţii de păstrăv la cuptor
– 5-600 grame păstrăv eviscerat proaspăt (două bucăţi);
– două-trei linguri ulei de măsline;
– 10 grame unt;
– doi-trei căţei de usturoi;
– o lămâie mică;
– o ceapă mică;
– piper;
– boia de ardei dulce sau iute;
– sare;
– pătrunjel verde.

Mod de preparare păstrăv la cuptor
Se pisează doi-trei căţei de usturoi, se adaugă peste ei uleiul de măsline, două linguri cu zeamă de lămâie, puţin pătrunjel tocat, piper, boia de ardei dulce sau iute şi sare. Se amestecă bine.

Se spală bine păstrăvul, se şterge de apă cu un prosop de hârtie şi se pune într-un vas lung. Se crestează uşor şi cu o lingură se pune amestecul de condimente pe suprafaţă şi în interiorul păstrăvului (distribuit uniform). Se taie ceapa rondele şi se introduce în păstrăv. Puteţi introduce şi câteva bucăţele mici de unt. Se lasă la rece o oră.

Se introduce păstrăvul în cuptorul preîncălzit la 180 – 200°C pe o tavă / vas cu hârtie de copt şi se lasă aproximativ 20 de minute pe trepta de mijloc. Puteţi să îl testaţi periodic pentru a obţine textura dorită (mai uscat sau mai suculent).

pastrav la cuptorCosturi
Costurile pentru două porţii de păstrăv la cuptor sunt de aproximativ 12-13 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte cald cu sau fără garnitură.

Print Friendly, PDF & Email