Ai prefera să ai 50 de euro acum sau 100 peste două săptămâni? Deși în mod evident alegerea cea mai înțeleaptă este a doua, aproape toți oamenii vor opta pentru suma de 50 de euro.

Atât oamenii, cât și animalele au această tendință de a acorda o valoare mai scăzută unor recompense viitoare, comportament cunoscut sub denumirea de recompensare temporală.

Un nivel ridicat de recompensare temporală poate conduce la un comportament impulsiv și, în cel mai rău caz, este asociat cu dependența de jocuri de noroc, cu ADHD și cu dependența de droguri.

pachet de carti risc femei estrogenCare sunt factorii care îi fac pe oameni să ia decizii impulsive? Date recente indică faptul că, în cazul femeilor, nivelul de estrogen ar putea fi un factor determinant.

Într-un studiu recent publicat în Journal of Neuroscience, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord arată că o creștere semnificativă a nivelului de estrogen pe durata unui ciclu menstrual a condus la luarea de decizii mai puțin impulsive.

Cercetătorii au testat “recompensarea imediată” pe un eșantion de 87 de femei având vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, în două perioade diferite din timpul ciclului menstrual – în faza menstruală, atunci când nivelul de estrogen este scăzut și în faza foliculară, când nivelul de estrogen este ridicat.

Participantelor li s-a cerut să aleagă între două posibilități: o anumită sumă de bani de care pot beneficia la o dată ulterioară ori o sumă mai mică pe care o pot primi imediat (de ex. 100$ peste o săptămână sau 70$ pe loc).

Subiecții au arătat o inclinație mai mare către recompensarea imediată în timpul fazei menstruale a ciclului, atunci când nivelul de estrogen este scăzut și mai mică în faza foliculară atunci când nivelul este mai ridicat.

Nivelul de estrogen este diferit de la femeie la femeie și poate varia în funcție de anumiți factori precum stresul sau vârsta.

Când cercetătorii au măsurat nivelul de estradiol (principala formă de estrogen) din salivă, în cazul unui eșantion mai restrâns de participante, aflate în cele două faze ale ciclului menstrual, aceștia au constatat că nu la toate dintre acestea s-a observat o creștere detectabilă a nivelului de estradiol.

Doar la femeile la care au găsit o creștere măsurabilă a nivelului de estradiol s-a observat o modificare semnificativă în luarea de decizii impulsive.

Perioada de fertilitate
Pe durata unui ciclu ovarian lunar, nivelul de estrogen scade și crește gradual. Ciclul începe cu menstruația, când nivelul de estrogen este scăzut.

Pe măsură ce se apropie ovulația, femeile intră în faza foliculară, iar nivelul de estrogen crește progresiv atingând vârful la jumătatea ciclului (la circa 11-12 zile), atunci când se atinge punctul maxim de fertilitate.

Dacă alegerile impulsive scad pe măsură ce gradul de estrogen din corp crește, atunci femeile vor fi mai precaute în luarea deciziilor când se află în perioadele de maximă fertilitate.

Acest lucru ar putea avea un impact asupra luării unor decizii precum jocurile de noroc sau alegerea unui partener.

Este posibil ca acordarea unei mai mari atenții consecințelor pe termen lung în perioadele de fertilitate maximă să fie un avantaj evolutiv.

Însă, acest efect ciclic ar putea foarte bine să fie o simplă coincidență.

În cazul femeilor, abilitatea de a refuza recompensele imediate ar putea scădea pe măsură ce “acel moment din lună” se apropie.

Fie că reprezintă un avantaj evoluționist sau că este doar un act natural aleatoriu, cantitatea de estrogen din organism poate afecta capacitatea fiecăruia de a renunța la plăcerea imediată în favoarea unor recompense ulterioare.

Surse
scientificamerican.com

Print Friendly, PDF & Email