Extractul de stevia ar trebui să conţină peste 95-97% glicozide derivate din steviol. Aceste substanţe sunt utilizate pentru producerea îndulcitorilor şi sunt extrase din planta numită Stevia rebaudiana Bertoni. A nu se confunda cu cunoscuta ștevie (Rumex patientia).

Această plantă este originară din Paraguay, iar frunzele ei conţin aproximativ 13% glicozide derivate din steviol.

Glicozidele derivate din steviol au o putere de îndulcire de 200-300 de ori mai mare decât zahărul şi au valoare calorică foarte mică.

frunze si flori de stevieEfectele consumului de alimente ce conţin E960
E960 a fost aprobat în Uniunea Europeană de foarte puţin timp (2010) după ce EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară) a analizat studiile disponibile şi a concluzionat că extractul de stevia este sigur dacă este consumat în cantitatea recomandată de ei şi anume 4 mg/kg corp / zi (echivalent steviol – aproximativ 12 mg/kgc de E960).

În urma analizării informaţiilor existente a rezultat că aceste substanţe nu sunt absorbite de organism ci transformate de flora intestinală în steviol care este apoi absorbit de organism şi excretat prin urină.

De asemenea, E960 nu are efecte cancerigene, nu afectează fertilitatea (la doza indicată anterior) şi are efecte foarte mici asupra nivelului de glucoză din sânge.

Exista câteva date care sugerează că extractul de stevia ar putea produce reacţii anafilactice în cazul copiilor cu eczema atopică, rinită alergica şi astm, însă EFSA a considerat că aceste date nu pot fi utilizate ca bază pentru evaluarea riscului (nu au putut fi mereu reproduse), dar că această problemă trebuie investigată în continuare pentru a afla dacă E 960 reprezintă un pericol pentru anumite categorii de persoane.

Astfel, trebuie evitat consumul de alimente ce conţin acest aditiv în cazul copiilor până se stabileşte cu certitudine dacă acesta poate avea efectul menţionat anterior sau nu.

Desi îndulcitorii care îl conţin sunt comercializaţi ca 100% naturali, de cele mai multe ori aceştia mai conţin şi alţi îndulcitori pentru a masca gustul uşor amărui lăsat de extractul de stevia şi astfel este indicat să citiţi cu atenţie eticheta produsului.

Chiar dacă îndulcitorul achiziţionat este compus din 100% extract de stevia tot nu ar trebui să fie considerat natural pentru că acesta se extrage de multe ori cu ajutorul substanţelor chimice.

Totuşi, pot exista şi producători care utilizează metode mai “naturale” de extracţie şi astfel este recomandat să vedeţi prin ce metode este extras produsul înainte să îl achiziţionaţi.

Nu este indicată utilizarea acestui îndulcitor la temperaturi mai mari de 100-120 °C pentru că se descompune în alţi compuşi.

Deşi extractul de stevia este considerat sigur la doza menţionată anterior uneori poate produce greaţă, balonare, crampe abdominale etc.

Dacă suferiţi de diabet sau presiune arterială şi urmaţi un tratament pentru ţinerea sub control a acestor afecţiuni este indicat să consultaţi un medic specialist înainte de a consuma stevia (E 960) pentru că aceasta poate produce hipoglicemie şi hipotensiune atunci când este consumată cu medicamente care tratează aceste afecţiuni.

Surse de glicozide derivate din steviol (E960)
Extractul de stevia poate fi găsit în băuturi de tip “zero calorii”, îndulcitori, dulceaţă, gem, bomboane, gumă de mestecat, sucuri, băuturi alcoolice, prăjituri, cereale, bere, îngheţată, compot, suplimente alimentare, supe instant etc.

Surse
nhs.uk
gov.uk
europa.eu

Print Friendly, PDF & Email