Gheara diavolului – efecte, contraindicații și interacțiuni
Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens, gheara dracului) este o plantă perenă originară din partea de sud a Africii.
Este utilizată pentru tratarea durerilor articulare, afecțiunilor hepatice și renale, febrei, malariei, durerilor de cap și de spate, reducerea inflamației, creșterea poftei de mâncare și pentru ameliorarea / tratarea unor afecțiuni ale pielii.
Părțile plantei utilizate în scop medicinal sunt rădăcinile și tuberculii (rădăcini secundare). Acestea se pot găsi sub formă de tablete, capsule, extract lichid și diferite creme. Din această plantă se poate face și ceai.
Efectele benefice ale ghearei diavolului
Mai multe studii au arătat că această plantă este eficientă în ameliorarea durerii în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită.
Studiile au fost efectuate pe o perioadă de 2-4 luni și au arătat că gheara diavolului este în anumite cazuri la fel de eficientă în diminuarea durerii produse de osteoartrită ca medicamentele disponibile pe piață.
Se pare că are un efect moderat și asupra durerilor de spate, gât și umeri în cazul persoanelor care au o durere ușoară spre moderată.
Reducerea durerilor este datorată în principal efectului antiinflamator al produselor ce o conțin.
Această plantă este prescrisă de multe ori și pentru creșterea poftei de mâncare, afecțiuni gastrointestinale minore, alergii, febră și pentru ameliorarea / tratarea unor afecțiuni ale pielii, însă studiile efectuate până în prezent nu susțin utilizarea plantei în aceste scopuri.
Studiile preliminare nu au putut arăta că gheara diavolului ameliorează artrita reumatoidă.
Doze utilizate în studii
Pentru osteoartrită – 2.6 grame / zi dintr-un produs specific (Harpadol, Arkopharm) și 2.4 grame / zi dintr-un alt produs (Doloteffin, Ardeypharm).
Pentru dureri de spate – Doloteffin, Ardeypharm care să furnizeze 50-100 mg harpagoside pe zi.
Efectele produselor ce conțin gheara dracului pot să apară într-o perioadă cuprinsă între una și patru luni.
Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Dacă este consumată pentru o perioadă de până la 4 luni și în dozele recomandate de producător sau de medicul specialist este considerată relativ sigură, cu puține efecte secundare.
Principalele efecte secundare raportate au fost – greață, diaree, vărsături, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare și a gustului, reacții alergice, fluctuații ale tensiunii arteriale, vertigo și probleme menstruale.
Persoanele cu ulcer gastric, duodenal, calculi biliari, femeile însăricinate (poate produce contracții uterine atunci când este administrată oral) sau care alăptează și copiii nu trebuie să consume produse ce conțin gheara diavolului.
Persoanele cu afecțiuni cardiace, hipotensiune sau hipertensiune trebuie să consulte medicul specialist înainte de a consuma produse ce conțin această plantă.
Gheara diavolului poate interacționa cu anticoagulante, antiacide și cu medicamente pentru tratarea diabetului. Este recomandat să consultați un medic specialist înainte de a consuma produse ce o conțin.