Hamsiile sau sprotul la cuptor pot fi un fel de mâncare ideal pentru masa de seară. Peştele este o sursă importantă de proteine, minerale, acizi graşi omega şi trebuie consumat de 2-3 ori pe săptămână.

Pentru că este făcută la cuptor, carnea de hamsie fierbe în ulei şi sos, iar uleiul nu ajunge la temperaturi foarte înalte.

Timp de execuţie 45-60 minute
Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
161
Glucide
2 g
Proteine
21 g
Lipide
7.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru patru porţii
– 400 grame hamsie sau sprot;
– 4-5 cătei de usturoi;
– o lămâie;
– puţin pătrunjel verde;
– boia dulce;
– piper;
– 10-15 ml ulei de măsline;
– sare.
hamsie la cuptorMod de preparare
Se eviscerează, decapitează, spală, scurge bine pestele şi apoi se aşează uniform într-un vas de yena.

Se pisează usturoiul şi se pune într-un alt vas; peste el se adaugă boia dulce (1/2 lingură), sare, piper (1/4 linguriţă), pătrunjelul tocat mărunt, zeama de la o jumătate de lămâie şi 1-2 linguri de ulei de măsline.

Amestecul se pune peste peşte, se amestecă bine şi se pune la cuptorul preîncălzit la 180° C şi se lasă 15 minute cu capac şi 15 fără.

Dacă doriţi să fie mai rumeniţi puteţi să îi lăsaţi mai puţin cu capac şi mai mult fără, însă dacă se rumenesc prea mult nu mai sunt prea sănătoşi.

Costuri pentru patru porţii
În funcţie de ingredientele folosite, costurile pentru patru porţii de hamsie sau sprot la cuptor ajung la 10-12 RON.

Mod de servire
Hamsiile la cuptor se stropesc cu zeamă de lămâie şi ca garnitură se pot folosi diverse tipuri de legume fierte, condimentate în funcţie de preferinţe.

Print Friendly, PDF & Email