Este îmbătrânirea reversibilă?
Cercetătorii au descoperit recent că celulele îmbătrânite pot fi întinerite printr-o nouă metodă.
Această metodă presupune refacerea telomerilor, secțiuni finale ale cromozomilor ce îi protejeză de pierderea / alerarea informației genetice, care se scurtează pe parcursul vieții.
Deși experimentul a fost efectuat doar în laborator, acesta reprezintă un pas important în ceea ce privește încetinirea fenomenului de îmbătrânire.
Cercetători de la Institutul de Cercetare din Huston au utilizat o nouă metodă de introducere a ARN-ului în celulele persoanelor afectate de progerie (sindromul Hutchinson-Gilford). Progeria este o afecțiune ce produce îmbătrânire accelerată.
Introducerea ARN-ului a mărit producția de telomerază, un element important în protejarea telomerilor. Acest lucru a condus la creșterea telomerilor.
Celulele utilizate în acest studiu provin de la copii care sufereau de progerie, o boală foarte rară, dar fatală. Până la vârsta de 14 ani aceștia pot deceda din cauza unor afecțiuni specifice oamenilor vârstnici.
Deși rezultatele studiului sunt extraordinare, încă nu este clar dacă lungirea telomerilor va conduce la prevenirea îmbătrânirii. Cercetările referitoare la acest subiect desfășurate până în prezent indică acest lucru, însă mai sunt necesare și alte studii care să confirme teoria.
De asemenea, lungirea telomerilor poate avea și efecte adverse precum creșterea riscului apariției cancerului.
Totuși, conform teoriilor actuale este posibil ca lungirea telomerilor să fie cheia dezvoltării unui tratament eficient pentru copiii cu progerie.
În plus, este posibil ca lungirea lor nu doar să vă prelungească viața ci să și elimine daunele produse de îmbătrânire.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă această metodă poate fi utilizată cu succes și în cazul organismelor vii și dacă efectele sunt conform teoriilor actuale.
Totuși, rezultatele studiului sunt extraordinare, acestea sugerând că până la urmă îmbătrânirea nu este inevitabilă.
Sursă
medicaldaily.com