Recent, un juriu din St. Louis a obligat corporaţia Johnson & Johnson să plătească daune în valoare de 72 milioane de dolari familiei unei femei care a decedat în Alabama, ce a pretins că pudra de talc și alte produse ale companiei i-au cauzat cancer ovarian.

În timp ce compania și-a menținut punctul de vedere și anume că produsele sale sunt sigure, mai multe studii sugerează contrariul.

Pudra de talc este utilizată pe scară largă în produse cosmetice, cum ar fi pudra corporală pentru copii și pentru adulţi și pulberile faciale.

pudra de talcPudra realizată din talc este folosită pentru a absorbi umezeala și a reduce frecarea. Talcul poate conține şi azbest, o substanță care a fost asociată cu cancerul pulmonar atunci când a fost inhalată, potrivit Societății Americane de Cancer.

Cercetătorii au menţionat faptul că pudra de talc a fost anterior corelată cu cancerul ovarian, și anume în cazul în care pulberea a fost aplicată în regiunea genitală.

Pentru a determina dacă talcul aplicat genital are potenţial cancerigen, cercetătorii au recrutat 2.041 de femei cu cancer ovarian și 2.100 de persoane de gen feminin fără această boală şi le-au întrebat despre frecvența utilizării pudrei de talc.

Ei au descoperit ca aplicarea acestui produs pe organele genitale, lenjerie şi şerveţele sanitare a crescut cu peste 30% riscul de a dezvolta cancer ovarian.

Acest risc depinde însă şi de mai mulți factori suplimentari, inclusiv greutatea corporală a participantei, utilizarea hormonilor menopauzali și obiceiurile legate de fumat.

“Talcul reprezintă un factor de risc uşor de modificat”, a declarat doctorul Daniel Cramer, autorul principal al studiului.

“Talcul este un bun agent de uscare, dar femeile ar trebui să știe că, dacă este folosit în mod repetat, acesta poate intra în vagin și în tractul genital superior. De asemenea, mai cred că dacă ele ar fi conştiente de această realitate, nu l-ar mai folosi”.

Cramer, care a raportat pentru prima dată în anul 1982 conexiunea dintre utilizarea pudrei de talc pe organele genitale și cancerul ovarian, a solicitat companiilor în trecut să pună etichete de avertizare pe pudrele de talc. Acestea au fost împotrivă, iar acele semnale de alarmă au rămas fără rezultat.

Cancerul ovarian este cel de-al optulea cel mai frecvent cancer și cea de-a cincea cauză principală de deces datorat cancerului în Statele Unite ale Americii, 20.000 de femei fiind diagnosticate cu această boală în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acesta însumează 3% din toate cazurile de cancer la femei.

În ciuda acestor noi descoperiri, unele persoane încă nu sunt convinse că pudra de talc poate produce cancer ovarian deoarece “acest nou studiu nu a fost proiectat în cel mai riguros mod posibil”, este de părere dr. Nicolas Wentzensen, şeful unităţii clinice de epidemiologie la Institutul National al Cancerului, conform declaraţiilor făcute pentru Reuters. De menţionat faptul că dr.Wentzensen nu a fost implicat în acest studiu.

Acesta a concluzionat: „în timp ce această analiză recentă oferă dovezi suplimentare care susţin asocierea evidentă între talc şi cancerul ovarian, va fi important ca pe viitor să se testeze metodele utilizate în această analiză şi pe alte date, pentru a vedea dacă rezultatele se vor confirma”.

Surse
nih.gov
cancer.org

Print Friendly, PDF & Email