Roșu allura – E 129
Roșu allura (roșu 40) este un colorant sintetic roșu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente și cosmetice. E 129 a fost introdus la începutul anilor ’80 pentru a înlocui amarantul, E123, în SUA unde acesta a fost interzis.
Roșu allura AC este o pulbere de culoare roșu-închis. De obicei, este o sare de sodiu, dar poate fi, de asemenea, folosit ca săruri de calciu și potasiu.
Roșu allura a fost inițial fabricat din gudron de carbune, dar acum este realizat în cele mai multe cazuri, din petrol.
Există impresia greșită că acest aditiv alimentar este obținut dintr-o insectă. Acest lucru nu este adevarat, iar colorantul obținut dintr-o insectă este carminul, ce se obține din coșenilă.
Efectele consumului de alimente ce conțin roșu allura (E 129)
E129 este interzis în Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria și Norvegia. La 30 iunie 2010, Centrul pentru Știință în Interes Public (CSPI)(SUA) a solicitat FDA să interzică acest aditiv.
Poate produce reacții alergice de intensitate mai mică decât amarantul. Persoanele alergice la aspirină și cu astm ar trebui să evite consumul de alimente ce conțin acest aditiv.
Roșu allura produce reacții mai slabe decât alți coloranți, dar cu toate acestea unele studii au descoperit efecte adverse ce pot fi asociate cu colorantul.
În plus, este un eliberator de histamină și poate intensifica simptomele astmului. Unele studii pe animale indică faptul că substanțele chimice folosite în pregatirea acestui colorant sunt cancerigene.
Roșu allura nu este indicat în alimentația copiilor pentru că acesta provoacă hiperactivitate și diminuează puterea de concentrare a acestora. Acest lucru poate fi problematic pentru părinți, deoarece acest colorant alimentar se găsește în mii de produse destinate copiilor.
Alimente în care este prezent rosu allura (E 129)
Acest aditiv este prezent în foarte multe produse alimentare ce au culoarea roșie, portocalie etc.
E129 se găsește în: băuturi răcoritoare, cereale, gelatină, pateuri, bomboane, jeleuri, sosuri, iaurturi cu fructe, produse de patiserie etc.
Este folosit și în medicamentele destinate copiilor și adulților.