Săpunurile antibacteriene – o altă țeapă periculoasă a producătorilor?

1

Se pare că ultima modă în rândul producătorilor și comercianților este de a prezenta consumatorului informații înșelătoare despre produsele lor.

În lista produselor promovate intensiv pentru proprietățile lor miraculoase sunt incluse sarea de mare, sarea de himalaya, suplimente alimentare ce trateaza cancerul, suplimente alimentare ce vindecă orice afecțiune, alimente minune, diverse produse cosmetice ce te întineresc peste noapte, produse pentru slăbit ce promit pierderi de 5-10 kg într-o săptămână  etc.

Mai există și produse ce induc consumatorul în eroare prin denumire. Printre acestea se află brânza ce are mai mult ulei de palmier și cocos decât lapte, brânza cu amidon, untul produs din uleiuri vegetale, pâinea integrală cu doar 10% faină integrală, colorată cu melasă sau coloranți, berea cu un nume românesc și o poveste minunată care nu este produsă în România, dar vrea să pară că este etc.

Practicile înșelătoare au luat avânt pentru că multe persoane nu mai cercetează înainte să cumpere ceva, în special dacă firma producătoare este renumită, și din cauza lăcomiei producătorilor. De multe ori, pentru a evita o alegere greșită este suficient să citiți eticheta produsului.

sapunuri antibacterieneÎn cele mai multe cazuri reclama unui produs nu este mincinoasă ci doar “omite” să includă anumite detalii care ar ajuta consumatorul să decidă dacă produsul este eficient sau nu, sănătos sau nu, dacă este ceea ce pretinde denumirea, sau prezintă informațiile sub forma „îndepărtează cu până la 99% mai multă mătreță / mai mulți microbi decât produsele obișnuite”.

O înșelătorie de tipul „îndepărtează cu până la 99% mai multă mătreță / mai mulți microbi decât produsele obișnuite” a fost descoperită recent de către cercetători, produsele implicate fiind săpunurile antibacteriene.

Acestea se găsesc din abundență în toate magazinele și sunt promovate intens pe toate canalele. Sunt oare acestea mai eficiente decât săpunurile normale sau chiar sănatoase? Răspunsul este foarte puțin (nesemnificativ) pentru  prima întrebare și nu pentru a doua. Prețurile sunt însă pe măsura efectelor promovate de producători.

Puteți observa că producătorii nu au mințit pentru că produsele lor elimină cu ceva mai mult de 0% din germeni față de produsele obișnuite și astfel se încadrează în până la 99% :) .

Problema este că pe langă faptul că nu elimină mai mulți germeni decât săpunurile normale, acestea conțin și multe substanțe toxice.

Povestea a început, cel puțin în SUA,  după ce FDA a cerut în 2013 producătorilor să demonstreze că săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente și mai sigure decât produsele clasice. Aceștia nu au reușit.

În plus, un studiu publicat în 2015 a arătat că săpunurile antibacterine nu sunt mai eficiente în uciderea microorganismelor decât cele tradiționale.

După eșecul producătorilor de săpunuri antibacteriene în a dovedi eficiența și siguranță utilizării lor, FDA a interzis în iunie 2016 producerea și comercializarea de săpunuri de mâini și corp ce conțin unul sau mai mulți compuși dintr-o listă ce conține 19 substanțe considerate periculoase sau posibil periculoase. Sunt curios dacă UE va face ceva similar sau doar va sta liniștită.

Cele 19 substanțe sunt: cloflucarban, fluorosalan, hexaclorofen, hexilrezorcinol, compuși cu iod (poloxamer,  eter sulfat de amoniu și polioxietilen sorbitan monolaurat, povidonă, fosfat ester de alkylaryloxy polyethylene glycol, nonylphenoxypoly (ethyleneoxy) ethanoliodine),  clorură de methylbenzethonium, fenol (mai mult de 1.5%), fenol (mai puțin de 1.5%), amilitricresoli secundari, oxiclorosen de sodiu, triclosan, tribromsalan, triclocarban, colorant triplu (verde briliant, violet cristal și hemisulfat de proflavină). Am încercat să traduc denumirile însă nu mi-a ieșit la toate.

Produsele ce pot conține acești compuși sunt săpunurile lichide, gelurile de duș, spumele și săpunurile solide.

Decizia FDA se aplică doar săpunurilor antibacteriene pentru mâini și corp ce se folosesc cu apă. Nu se aplică dezinfectanților ce se utilizează fără apă (pline magazinele de ele), șervețelelor umede și săpunurilor antibacteriene utilizate în unități sanitare.

Nu am înțeles de ce acestea sunt exceptate pentru că substanțele rămân toxice și dacă le utilizezi într-un spital sau dacă nu utilizezi apă :) . Totuși, dezinfectanții care se utilizează fără apă sunt investigați de FDA. Este posibil să avem rezultate similare și în cazul acestora.

Printre cei mai dăunători compuși din cei 19 este triclosanul, o substanță prezentă în foarte multe produse. Acesta a fost găsit în 97% din mostrele de lapte matern testate și în 75% din probele de urină.

Triclosanul poate influența acțiunea unor hormoni, contracția musculară, poate produce rezistență bacteriană și poate facilita apariția anumitor tipuri de cancer (de exemplu hepatic). Totuși, mai sunt necesare studii pentru a determina efectele acestui compus.

Această substanță este utilizată și în paste de dinți, dar în cantități mult mai mici decât în săpunuri. Se consideră că în paste de dinți acesta crește considerabil eficiența produselor respective și la o concentrație mică și este astfel justificată menținerea lui în pastele de dinți. În cazul săpunurilor nu se justifică existența lui.

Mulți producători au început să înlocuiască cele 19 substanțe cu altele, substanțe pentru care au la dispoziție un an pentru a furniza informații despre eficiență și siguranță către FDA. Deci este posibil să fi înlocuit niște compuși toxici cu alții. Vom vedea peste un an.

Astfel, este indicat să utilizați săpunuri clasice pentru că aceste sunt eficiente în distrugerea microorganismelor și mai sigure decât săpunurile antibacteriene.

O ultimă recomandare – înainte să credeți toate prostiile promovate / spuse pe web, la TV, radio etc. gândiți / cercetați sau ambele.

Surse
fda.gov
fda.gov
ucsd.edu
federalregister.gov

Print Friendly
advert

1 Comentariu

  1. Raspunde VASILE 10/09/2016

    Interesant subiectul de fapt foarte interesant fata de alte subiecte citite de pe siteul ce sa mancam.ro!

Spune-ți părerea


doi × 1 =

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.