Arnica (Arnica montana) este o plantă utilizată în scopuri medicinale de peste 500 de ani, populară și în prezent. Aceasta este o plantă perenă de mici dimensiuni (30-60 cm), cu flori galben – portocalii. Este originară din munții din Europa și Siberia și este cultivată în special în America de Nord.

Arnica este utilizată de obicei extern (pe piele) pentru că atunci când este administrată oral poate produce efecte adverse grave. Remediile homeopate ce se administrează pe cale orală conțin arnică, însă o formă foarte diluată ce nu este considerată periculoasă. În scop medicinal se utilizează florile proaspete sau uscate.

arnicaArnica montana este un remediu homeopat utilizat în special pentru reducerea durerii, umflăturilor etc. Mecanismul de acțiune nu este cunoscut foarte bine. Proprietățile acestei plante sunt atribuite unor compuși numiți helanină și dihidrohelanină. Acești compuși pot modifica activitatea celulelor sistemului imunitar, ucide bacteriile și celulele canceroase, reduce inflamația etc.

Utilizări și efecte
Arnica este utilizată (extern) pemtru o gamă largă de afecțiuni inclusiv vânătăi, luxații, dureri musculare, răni, dureri articulare, mușcături de insecte, inflamație, arsuri etc. Preparatele cu administrare orală sunt în general utilizate pentru a trata febra musculară, vânătăile și alte probleme cauzate de suprasolicitare sau lovituri, răni. Acestea conțin o formă foarte diluată de arnică.

Nu înseamnă că și este eficientă în tratarea tuturor afecțiunilor menționate mai sus.

Cel mai des este utilizată pentru tratarea vânătăilor, inclusiv a celor provocate de chirurgia plastică. Deși cercetările nu au un răspuns clar în ceea ce privește acest efect, există și studii care au arătat că aceasta poate grăbi vindecarea  în cazul persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea / reducerea ridurilor. Astfel, este posibil să fie eficientă și în cazul altor tipuri de lovituri, vânătăi.

Mai există câteva studii care au arătat că arnica (aplicată extern) poate ameliora / trata osteoartrita, în special la nivelul genunchilor, dar și studii care au arătat că aceasta poate crește intensitatea durerii la nivelul picioarelor, în cazul exercițiilor intense (la 24 de ore după terminarea exercițiilor).

În cazul arsurilor există câteva dovezi recente ce indică faptul că preparatele ce o conțin au potențial, însă mai sunt necesare studii suplimentare.

În cazul celorlalte afecțiuni nu există dovezi suficiente care să arate că arnica este eficientă.

Forme disponibile și administrare
Arnica se găsește cel mai des sub formă de cremă, tinctură, gel, ulei. Mai poate fi găsită și sub formă de pastile sau injectabilă.

Nu administrați arnică oral decât sub supraveghere medicală directă, exceptând forma diluată (nu o diluați dumneavoastră acasă).

Când o utilizați sub formă de tinctură, cremă, ulei nu aplicați direct pe rană deschisă.

Cremele și gelurile se aplică de 3-4 ori pe zi, direct pe piele într-un strat subțire cât mai repede după producerea loviturii (pentru adulți și copii mai mari de doi ani). Evitați contactul cu ochii și cu rănile deschise.

În cazul copiilor sub doi ani trebuie consultat un medic specialist.

Consultați și prospectul pentru a vedea recomandările producătorului.

Pentru tablete consultați prospectul sau un medic specialist.

Efecte adverse și contraindicații
Arnica este în general sigură atunci când este aplicată pe piele. Totusi, o utilizare îndelungată poate irita pielea producând răni, exfoliere, bășici etc. Aceasta nu trebuie utilizată pe răni deschise pentru că se absoarbe o cantitate prea mare.

De asemenea, persoanele hipertensive sau alergice la arnică nu trebuie să utilizeze produse ce o conțin.

Arnica se administrează pe cale orală foarte rar pentru ca poate produce tremurături, amețeală, ritm cardiac neregulat, stop cardiac, iritarea mucoaselor, vomă, comă etc. În cantitate mare este letală.

Remediile homeopate ce o conțin sunt în general sigure pentru că au o cantitate foarte mică (în general nici nu poate fi detectată). Întrebați vânzătorul dacă remediul este pentru administrare orală și respectați dozele și modul de administrare de pe prospect.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv trebuie să evite produsele cu arnică pentru că aceasta le poate agrava.

De asemenea, persoanele cu puls crescut și hipertensiune trebuie să evite aceste produse.

Nu consumați produse ce o conțin dacă urmează să suferiți o intervenție chirugicală (cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenție) pentru ca poate reduce viteza de coagulare a sângelui.

Dacă suteți însărcinată sau alăptați încercați să evitați utilizarea produselor ce o conțin pentru că este considerată periculoasă (a fost utilizată în trecut pentru a provoca pierderea sarcinii).

Surse
nih.gov
nih.gov
nih.gov
umm.edu
webmd.com
healthline.com
medicinenet.com

Print Friendly, PDF & Email