Ciorbă de pui a la grec
Ciorba de pui a la grec rezultată în urma acestei reţete este una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mâncat. Este foarte nutritivă şi săţioasă şi astfel poate fi consumată în locul felului principal, în special la cină. Această ciorbă este o mâncare complexă, bogată în vitamine şi minerale şi nu ar trebui să lipsească din meniul dumneavoastră.
Timp de execuţie 80-90 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
368
|
Glucide
|
10.7 g
|
Proteine
|
29.2 g
|
Lipide
|
23.1 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru 6 porţii ciorbă a la grec
– un kilogram pulpe de pui cu os;
– patru linguri ulei de măsline;
– un păstârnac;
– două cepe roşii;
– un morcov mare (200-250 grame);
– trei gălbenuşuri;
– 100 ml lapte dulce;
– 300 ml iaurt gras (10%);
– zeama de la două lămâi medii;
– două legături de mărar;
– 1/3 rădăcină ţelină;
– 1/2 ardei roşu mare;
– sare, piper;
– 50 grame orez brun (opţional);
– 2 litri apa.
Mod de preparare ciorbă de pui a la grec
Într-un vas mai mare puneţi 2 litri de apă, pulpele (fără piele), morcovul tăiat în 3-4 bucăţi, păstârnacul tăiat mare, ţelina (bucăţi mari), cepele tăiate pe jumătate şi sare. Legumele se curăţă şi spală înainte de a fi adăugate în apă.
Lăsaţi la fiert aproximativ 45 de minute cu capac şi la foc mediu. Se spumează periodic.
Tocaţi ardeiul roşu.
Scoateţi legumele şi carnea din vas şi lăsaţi la răcit. Puteti lăsa la răcit doar carnea de pui şi morcovul pentru că celelalte legume nu le vom utiliza. Celelalte legume pot fi utilizate pentru a face o supă cremă sau se pot arunca.
Puneţi ardeiul tocat în ciorbă şi lăsaţi să fiarbă pe foc mic, cu capac. Acum puteţi adăuga şi orezul integral (dacă doriţi).
Tocaţi 2/3 din morcov (cealaltă parte se aruncă sau se utilizează pentru altă mâncare), mărarul şi mărunţiţi carnea.
Într-o tigaie puneţi uleiul de măsline şi căliţi câteva minute morcovul. Adăugaţi în ciorbă împreună cu carnea de pui şi mărarul.
Lăsaţi la fiert 10 minute la foc mic şi cu capac.
Amestecaţi bine laptele cu iaurtul şi cele trei gălbenuşuri. Aceste trei ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei în momentul în care sunt utilizate.
Puneţi treptat peste amestecul de mai sus ciorba de pui a la grec, amestecând continuu. Puteţi pune până în momentul în care amestecul devine fierbinte.
Adăugaţi treptat în vasul mare amestecul obtinut, amestecând continuu.
Stoarceţi lămâile şi adăugaţi treptat în ciorbă. Gustaţi periodic pentru a vedea daca aţi adăugat suficientă zeamă de lămâie.
Dregeţi de sare şi piper.
Costuri
Costurile pentru şase porţii de ciorbă de pui a la grec sunt de aproximativ 25-29 RON (preţuri 2015).
Mod de servire
Se serveşte caldă.