Triacetatul de glicerol este un aditiv alimentar cunoscut și sub denumirile triacetat de glicerină și triacetină. Este un aditiv alimentar incolor, uleios.

E1518 este utilizat în principal ca solvent pentru alți aditivi alimentari, în special pentru coloranți. Mai este utilizat și ca fungicid, pe fructele proaspete.

În afara industriei alimentare triacetina este utilizată în diferite tipuri de combustibil, în producția de țigarete și ca excipient în industria farmaceutică.

mereEfectele consumului de alimente ce conțin E1518
În cadrul studiilor efectuate pe animale nu au fost observate efecte negative la doze de până la 5 grame / kg corp / zi. Efecte negative au fost observate la doze de 10 grame / kg corp / zi. La această doză au fost observate efecte precum atrofiere testiculară și decolorare uterină.

Totuși, în cazul oamenilor doza de 10 grame de E1518 din cadrul studiilor pe animale ar însemna 150 de grame pentru un copil de 15 kg și 700 de grame pentru un adult de 70 de kg. Această cantitate este mult mai mare decât cea care se poate obține din alimente.

Astfel, având în vedere doza la care nu au fost observate efecte adverse, E 1518 este considerat un aditiv alimentar sigur.

Chiar dacă singur este considerat un aditiv sigur, trebuie să aveți în vedere că triacetatul de glicerol este utilizat ca solvent pentru alți aditivi alimentari. Astfel, alimentele în care este utilizat conțin un număr mare de aditivi, unii dintre ei periculoși.

Print Friendly, PDF & Email