E541 – fosfat de aluminiu și sodiu
E541 reprezintă un grup de aditivi alimentari anorganici. Principalii aditivi sunt E541 (i) – fosfatul acid de aluminiu si sodiu și E541 (ii) – fosfatul alcalin de aluminiu și sodiu.
Acești aditivi alimentari sunt obținuți din aluminiu, acid fosforic și hidroxid de sodiu.
Sunt utilizați ca agenți de creștere în produse de patiserie, cofetărie etc. Sunt foarte utili pentru că nu influențează gustul produselor în care sunt folosiți.
Se utilizează ca emulsificator sau regulator de aciditate în producerea anumitor brânzeturi, în carne tocată și în produse din pește.
Efectele consumului de alimente ce conțin E541
Potențialele efecte negative ale fosfatului de aluminiu și sodiu provin de la faptul că acesta este o sursă de aluminiu, sodiu și fosfați.
Cele mai multe posibile efecte adverse ale E 541 sunt legate de prezența aluminiului în compoziția lui. Acesta poate produce / favoriza malormații, demență și Parkinson.
Pentru că aluminiul se elimină prin urină efectele lui sunt mai puternice în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale.
Nu este recomandat copiilor și nici femeilor însărcinate sau care alăptează.
Din cauza conținutului de aluminiu acesta este înlocuit în mai multe alimente cu E450 – difosfați.