Polietilen glicolii sunt compuși sintetici cu diferite mase moleculare (de exemplu 400, 3000, 3350, 4000, 6000, 8000 etc.).  Acesta se mai numește și PEG sau macrogol.

E1521 este utilizat ca antispumant, pentru dizolvarea / diluarea aditivilor alimentari, emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, agent de glazurare etc.

Se găsește foarte des în medicamente și suplimente alimentare, în special în laxative.

polietilen glicol sau e1521În produse alimentare se găsește în îndulcitori, gumă de mestecat, pe suprafața fructelor proaspete și în diferite băuturi nealcoolice, inclusiv băuturi energizante.

Efecte consumului de produse ce conțin polietilen glicol
PEG este absorbit de organism în funcție de masa moleculară. Astfel, polietilen glicolii cu o masă moleculară mai mică sunt absorbiți mai repede decât cei cu o masă moleculară mai mare.

Aproape totată cantitatea de macrogol consumată este excretată prin urină. Acest lucru poate conduce la diferite probleme în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale.

Studiile au arătat că E1521 are destul de puține efecte secundare majore și că acestea apar la doze foarte mari.

Totuși, acest aditiv poate avea efecte secundare precum tulburări gastrointestinale, balonare, dureri abdominale. Acestea pot să apară și la doze mici.

În cadrul studiilor au fost și câteva rezultate care au arătat că E1521 poate produce creșterea greutății organelor, poate influența dezvoltarea fătului și poate produce malformații. Aceste efecte au fost observate la doze mari și doar în câteva cazuri.

Malformațiile au fost observate doar în cazul șoarecilor și astfel s-a concluzionat că această problemă este specifică speciei și că nu este valabilă și în cazul oamenilor.

Având în vedere datele toxicologice analizate s-a stabilit o doză zilnică acceptabilă de 0-10 mg / kg corp /zi. Destul de mică pentru un compus care este considerat sigur.

E 1521 poate produce alergii atunci când este ingerat sau aplicat pe piele.

În cazul persoanelor cu arsuri au fost raportate mai multe cazuri de nefrotoxicitate atunci când au fost administrate perfuzii sau creme ce îl conțineau.

Polietilen glicolul poate conține și diferite impurități ce au fost clasificate ca potențial cancerigene pentru oameni.

Deși este considerat sigur de diferite organizații și principalele efecte negative sunt cele gastrointestinale, faptul că există și cele mai mici suspiciuni cu privire la siguranța E1521 justifică evitarea produselor care îl conțin.

Print Friendly, PDF & Email