Dacă ai obiceiul de a folosi bețișoarele din bumbac pentru a-ți curăța urechile, incetează cu acest obicei!

Iată ultimul sfat venit de la Academia Americană de Otolaringologie, care studiază bolile de la nivelul urechilor și gâtului.

Academia tocmai a publicat ghidul actualizat privind igiena urechii, transmițând avertizări cu privire la curățarea exagerată a urechilor și sfătuindu-i pe oameni să nu introducă nimic în urechi – nici măcar bețișoare din bumbac – recomandându-le să consulte un medic ORL dacă au probleme de auz.

betisor de bumbacPrin introducerea bețișoarelor din bumbac în urechi riști să blochezi canalul auditiv cu un exces de ceară din urechi, condiție denumită dopul de cerumen.

Urechea are un mecanism de auto-curățare graduală, prin care ceara din urechi este împinsă în afară, iar tu prin folosirea bețișoarelor de urechi vei împinge tot acel exces de ceară mai adânc în ureche.

“Reamintim în mod ferm pacienților că sănătatea urechii începe cu ei înșiși și că sunt multe lucruri pe care trebuie să le facă în menținerea acestei stări de sănătate, dar că, în același timp, există alte câteva lucruri la care trebuie să renunțe imediat, în vederea prevenirii apariției unor afecțiuni la nivelul urechii”, a declarat Seth Schawartz din cadrul Academiei, cel care a prezidat grupul care a supravegheat ghidul în discuție.

Ceara din urechi nu este cea mai plăcută substanță la care să te gândești, însă are un rol esențial în menținerea sănătății urechilor.

Nu numai că această substanță curăță urechile, dar împiedică uscarea acestora, ajutându-le pe acestea să transpire în mod natural.

În plus, ceara împiedică particulele străine să pătrundă în canalul auditiv. În mod obișnuit, prin intermediul unor procese cum ar fi mestecatul – sau orice mișcare a maxilarului – și dezvoltarea de noi celule epiteliale, ceara din urechi este împinsă către urechea externă, unde se întărește și apoi este eliminată în exterior.

Cu toate acestea, uneori acest mecanism nu funcționează în mod corect. Acumularea în exces a cerumenului este o problemă pentru aproximativ 1 din 10 copii și 1 din 20 de adulți, numărul crescând cu cât persoanele sunt mai înaintate în vârstă.

Dacă și tu te afli printre cei care folosesc bețișoarele de urechi, Academia Americană de Otolaringologie recomandă vizita la doctor pentru a primi ajutor.

“Pacienții consideră că previn acumularea de cerumen în urechi, dacă le curăță cu bețișoare din bumbac, agrafe pentru hârtii, lumânări de urechi sau orice alt lucru greu de imaginat cu care unii oameni își curăță urechile”, a adăugat Schwartz.

“Problema constă în faptul că acest mod de a elimina ceara din urechi nu face decât să creeze complicații ulterioare, deoarece cerumenul este împins în profunzimea canalului auditiv, formând un dop.”

Schwartz avertizează că orice lucru pe care îl introduci în ureche poate afecta timpanul și canalul auditiv, în mod temporar sau permanent. Fă-ți o favoare și mergi mai bine la un control medical.

Doctorii recomandă vizita medicală atunci când se constată un exces de cerumen în urechi, pierderea auzului sau țiuit în urechi (denumit tinitus).

Nu este vorba despre o recomandare nouă, experții indicând-o de ani de zile, dar sperăm că mesajul să ajungă în sfârșit la urechile dumneavoastra – bețișoarele din bumbac au diverse utilizări, însă curățarea urechilor nu ar trebui să fie una dintre acestea.

Sursă
www.entnet.org

Print Friendly, PDF & Email