Refluxul gastroesofagian este o afecțiune digestivă cronică produsă de refularea conținutului stomacului în esofag. Cele mai cunoscute simptome sunt arsurile gastrice / esofagiene, tusea și regurgitarea acidă.

Așa cum există alimente care produc arsuri sau le amplifică, există și alimente care le reduc.

reflux gastric - arsuri Cele mai importante alimente care previn / calmează / reduc arsurile gastrice / esofagiene și aciditatea sunt:

Bananele, pepenii și avocado
În timp ce majoritatea fructelor sunt acide, bananele, pepenii și avocado sunt destul de aproape de pH neutru. Cel mai proape de pH neutru se situează pepenele galben și avocado. Totuși, bananele sunt de obicei mai la îndemână decât pepenii și avocado.

Cereale integrale din ovăz, orezul și pâinea integrală
În general acestea nu produc reflux, conțin o cantitate mare de fibre alimentare și sunt și sunt pline de vitamine și minerale.

Legumele
Legumele sunt alimentele cu pH-ul cel mai mare (ca grupă de alimente).

Cele mai importante legume care scad / previn  arsurile gastrice și aciditatea sunt: spanacul, varza, morcovii, sparanghelul, sfecla, mazărea, lintea, kale, fasolea, brocoli, pătrunjelul, țelina, conopida, cartofii, ciupercile etc.

Carnea cu un conținut redus de grăsime și peștele
Deși carnea slabă și care nu este prăjită este considerată sigură pentru persoanele care suferă de arsuri gastrice, există persoane care nu o tolerează decât în cantitate foarte mică. Astfel, în acest caz este necesar să observați cum vă simțiți dumneavoastră după ce consumați carne și să acționați conform observațiilor. Este valabil și în cazul peștelui și fructelor de mare.

Ouăle
Cel mai sigur este albușul. Totuși puteți consuma și gălbenuș. Încercați să nu le consumați prăjite.

Concluzii și recomandări
Lista de mai sus prezintă doar câteva dintre alimentele care previn / scad arsurile gastrice (stomacale) și aciditatea.

În plus, aciditatea unui aliment nu poate fi determinată vizual și nici consultând eticheta produsului.

Astfel, este necesar să vă informați cu privire la pH-ul alimentelor din alte surse. Un tabel cu valorile pH-ului alimentelor poate fi găsit și pe siteul nostru accesând linkul anterior. Acesta nu conține toate alimentele, însă are multe alimente comune.

Ținta dumneavoastră trebuie să fie alimentele cu un pH mai mare de 5.

Deși alimentele de mai sus vă pot ajuta în ceea ce privește scăderea acidității și intensității arsurilor gastrice, există multe limitări.

De exemplu, alimentele benefice nu pot contracara acțiunea alimentelor care accentuează arsurile stomacale (cafea, alcool, vin, tomate, carne grasă etc.).

În plus, deși o dietă bogată în alimente cu un pH ridicat reprezintă o strategie bună, există situații în care refluxul gastroesofagian nu poate fi ținut sub control doar prin intermediul alimentației.

Având în vedere că simptomele și cauzele arsurilor gastrice (stomacale) sunt variate, este necesar ca înainte de a acționa să consultați un medic specialist pentru a vă oferi recomandări personalizate, adaptate situației dumneavoastră.

Print Friendly, PDF & Email