Alimente care dispar din cauza încălzirii globale
Schimbările climatice reprezintă o amenințare din mai multe puncte de vedere. Acestea coduc la inundații mai multe, secetă mai puternică, incendii, valuri de căldură periculoase și alte fenomene meteorologice extreme.
Un efect ce va fi resimțit de toată populația planetei va fi dispariția anumitor alimente. Mai jos aveți o listă cu alimentele amenințate de încălzirea globală.
Berea
Probabil că în România nu se va întâmpla foarte curând, însă în alte țări deja este destul de dificil să produci bere. De ce? Pentru că a devenit din ce în ce mai greu să asiguri o sursă constantă de apă.
Lipsa apei potabile va fi o mare problemă pentru majoritatea populației planetei undeva pe la jumatatea acestui secol.
Berea este amenințată și din altă direcție – anumite varietăți de hamei deja sunt mai greu de găsit din cauza creșterii temperaturii (a scăzut producția la hectar).
Astfel, beți bere cât mai puteți pentru că nu se știe cât mai durează :)). Glumeam – consumați responsabil!
Guacamole
Conform cercetărilor, în următorii 30 de ani producția de avocado va scădea cu aproximativ 40% din cauza creșterii temperaturii.
Merele și alte fructe de climă temperată
Pomii și arbuștii fructiferi de climă temperată au nevoie de o perioadă cu temperaturi scăzute pentru a genera anul următor o recoltă viabilă din punct de vedere economic. Având în vedere că iernile devin mai călduroase această perioadă este mai greu de asigurat.
Astfel, fermierii trebuie să se pregătească pentru temperaturi mai crescute, în principal prin cultivarea unor soiuri adaptate la aceste temperaturi.
Totuși, chiar dacă nu dispar complet, fructele respective vor avea un gust diferit față de cele cultivate în prezent (de exemplu, merele vor fi mai moi și mai dulci).
Orzul și leguminoasele
După cum știți și orezul are nevoie de multă apă pentru a crește. Acest lucru va face ca orezul să intre în competiție cu berea. Sper ca berea să câștige – orezul nu prea îmi place :)).
În cazul leguminoaselor (fasole, mazăre, linte etc.) nu doar lipsa apei este un pericol. Acestea sunt sensibile la temperaturi ridicate – producția scade cu până la 25% dacă temperatura pe timpul nopții depășește 18-19˚ Celsius.
Din fericire, există anumite varietăți (aproximativ 30) ce au randament bun și la 22-23˚ Celsius și astfel mai avem ceva timp până vom rămâne fără leguminoase.
Fructele de mare și peștii
Oceanul absoarbe mai mult dioxid de carbon ca înainte. Acest lucru duce la scăderea pH-ului apei și la dificultăți în formarea cochiliei / carapacei anumitor viețuitoare marine (crabi, scoici, stridii etc.).
Cercetătorii au calculat că acest lucru va fi foarte vizibil în aproximativ 20 de ani.
Dintre pești, cel mai afectat va fi probabil somonul, însă creșterea temperaturilor va afecta și ate specii precum păstrăvul și crapul.
Ciocolata și cafeaua
Schimbările climatice vor afecta semnificativ cultivarea arborelui de cacao. Creșterea temperaturilor va conduce la schimbarea altitudinii optime de la 100-250 m peste nivelul mării în prezent, la 450-500 m în 2050.
Cercetătorii se așteaptă ca diminuarea producției de cacao să se facă simțită încă din 2030.
Arborele de cafea este atacat puternic în ultimii ani de boli și dăunători. Se pare că atacurile au fost intensificate de creșterea temperaturilor. În plus, zonele în care se cultivă arborele de cafea în Africa se vor reduce cu peste 65%.
Vinul
Având în vedere că vița de vie este foarte sensibilă la schimbările de temperatură, dacă nu vom reuși să menținem creșterea temperaturii la un nivel de maximum 1.5˚C, vinul din zonele tradiționale nu va mai putea ajunge pe mesele noastre. Schimbările deja se fac simțite în Franța (fenomene meteo extreme).
Totuși, alte zone vor deveni optime pentru cultivarea viței de vie și astfel vinul va mai rezista ceva timp.
Cartofii prăjiți
Schimbările climatice au început să afecteze și cultura cartofului. În Peru, țară în care se găsesc mii de soiuri de cartofi, fermierii sunt nevoiți să caute terenuri pentru cultura cartofului la altitudini mai mari.
Se estimează că în aproximativ 40 de ani fermierii din Peru nu vor mai avea terenuri prielnice culturii de cartofi.